fbpx
+30 2310 235554   info@caraveltravel.gr

Πάτμος Αξιοθέατα

 

Ταξιδιωτικός οδηγός για την Πάτμο

Καστέλι

Το Καστέλι είναι ένας λόφος στην Σκάλα της Πάτμου με ορατά τα σημάδια από την αρχαιότητα. Η Πάτμος είναι ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού και γνωστή για την Ιερή Σπηλιά της Αποκάλυψης και για το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, αλλά η ιστορία του νησιού δεν ξεκινάει ούτε κατά την διάρκεια της εξορίας του αγαπημένου μαθητή του Χριστού, τον πρώτο αιώνα, ούτε βέβαια τον 11ο αιώνα που ο Όσιος Χριστόδουλος ίδρυσε το μοναστήρι.Casteli

Για την Πάτμο υπάρχουν αναφορές και στην αρχαιότητα αλλά τα περισσότερα αρχιτεκτονικά μέλη από τις αρχαίες κατασκευές έχουν χρησιμοποιηθεί για τα νεότερα κτίρια. Τα μοναδικά εμφανή μέχρι και σήμερα κτίρια της αρχαίας εποχής είναι μερικά ερείπια στο Καστέλι, τον λόφο στην πίσω πλευρά της Σκάλας που ήταν ο αρχαίος οικισμός και η Ακρόπολη της Πάτμου στην αρχαιότητα.

Στο Καστέλι που είναι προσβάσιμο μόνο με τα πόδια, θα δείτε ότι έχει μείνει όρθιο από μια οχύρωση της Ελληνιστικής εποχής. Τα υπόλοιπα αρχαία μέλη της Πάτμου, τμήματα κυρίως αρχαίων ναών και ιερών, το έμπειρο μάτι θα τα δει αρκετές φορές εντοιχισμένα στα μεσαιωνικά κτίρια της Χώρας της Πάτμου, στα μοναστήρια και στις εκκλησίες της.

Πάτμος Πόρτες

Οι Πόρτες των μοναστηριών και των σπιτιών της Πάτμου έχουν μεγάλο ενδιαφέρον (πρώτα από όλα φωτογραφικό). Ανάμεσα στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής των κτιρίων της Πάτμου, οι πόρτες που είναι ένα από τα πιο εμφανή στοιχεία της σας βάζουν με τον καλύτερο τρόπο στην μεσαιωνική ατμόσφαιρα που αποπνέει όλο το νησί αλλά κυρίως η Χώρα της Πάτμου.

Περπατώντας στα στενά της Χώρας , που είναι χτισμένη γύρω-γύρω από το επιβλητικό καστρομονάστηρο θα δείτε κάθε είδους κτίρια, επιβλητικά αρχοντικά αλλά και όχι τόσο εντυπωσιακά σπίτια, αυτό που συνήθως πάντα έχει ενδιαφέρον ανεξάρτητα από το μέγεθος και από το στυλ, είναι η είσοδος του κάθε σπιτιού. Για αυτό σας προτείνω να ανακαλύψετε τις πόρτες της Πάτμου και να τις φωτογραφίσετε.

Ανεμόμυλοι

Εντυπωσιακοί είναι οι ανεμόμυλοι της Πάτμου που βρίσκονται σε ένα ύψωμα στην αριστερή πλευρά της Χώρας της Πάτμου. Οι ανεμόμυλοι της Πάτμου έχουν μεγάλη ιστορία. Οι δυο πρώτοι κατασκευάστηκαν το 1688 και ο τρίτος το 1863. Οι ανεμόμυλοι στο Αιγαίο εκμεταλλεύονταν με τον καλύτερο τρόπο την δύναμη των βοριάδων για το άλεσμα των δημητριακών. Το ίδιο έκαναν και οι ανεμόμυλοι της Πάτμου μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα που εγκαταλείφτηκαν στην τύχη τους να ερημώσουν.patmos widmill

Το 2010 χάρη στην πρωτοβουλία ιδιωτών φίλων της Πάτμου η ανεμόμυλοι αποκαταστάθηκαν πλήρως και σήμερα αποτελούν ένα πραγματικό στολίδι για την Πάτμο συμπληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα του κάστρου του Μοναστηριού και των σπιτιών της Χώρας της Πάτμου. Αν κάποια στιγμή κάποια αρχή ευαισθητοποιηθεί και γίνει και υπογειοποιήση των καλωδίων της ΔΕΗ, αλλά διαμορφωθεί και λίγο καλύτερα ο περιβάλλον χώρος των ανεμόμυλων, τότε θα μιλάμε για ένα από τα ομορφότερα τοπία στο Αιγαίο.

Ο πρώτος ανεμόμυλος είναι σε πλήρη λειτουργία δηλαδή μπορεί και αλέθει σιτάρι, ο δεύτερος αντί για μυλόπετρες έχει γεννήτρια και παράγει ρεύμα, ενώ ο τρίτος υπάρχουν σχέδια ώστε να αξιοποιηθεί για την άντληση νερού. Όλη η προσπάθεια της αποκατάστασης των ανεμόμυλων της Πάτμου, ο τρόπος που έγινε και η όλη φιλοσοφία του εγχειρήματος, βραβεύτηκε το 2012 από τον οργανισμό Europa Nostra.

Πέτρα

Στην νοτιοανατολική πλευρά της Πάτμου βρίσκεται η περιοχή της Πέτρας. Ένα υπέροχο τοπίο ακριβώς απέναντι από τον οικισμό του Γροίκου. Η περιοχή πήρε το όνομα της από τον ηφαιστειακό βράχο που ονομάζεται Βράχος της Καλλικατσούς ή απλά Πέτρα. Στην περιοχή της Πέτρας υπάρχει μια πανέμορφη παραλία με βότσαλο, μια αλυκή-λιμνοθάλασσα, αλλά αυτό που δεσπόζει στην περιοχή είναι η ίδια η Πέτρα.

Η ονομασία Καλικατσού οφείλεται στον θαλασσοκόρακα που φωλιάζει στον βράχο. Η Πέτρα έχει χρησιμοποιηθεί ως αρχαίο ιερό αλλά και ως ερημητήριο και αν την σκαρφαλώσετε θα δείτε πολλά ίχνη της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στην Πέτρα αρχαιολογικά ευρήματα έχουν δείξει ότι η τοποθεσία είχε κατοικηθεί τουλάχιστον από την ύστερη εποχή του Χαλκού.

Όλη η περιοχή της Πέτρας αξίζει την επίσκεψη σας γιατί είναι ένα υπέροχο τοπίο, αλλά και για την μοναδική της ιστορία. Η παράδοση αναφέρει ότι η Πέτρα είναι ένα νεαρό κορίτσι που η κατάρα της μάνας της την μεταμόρφωσε σε αυτόν τον ξερόβραχο (αλλά δεν με συγκινεί ιδιαίτερα αυτή η ιστορία). Επισκεφτείτε την Πέτρα, ή απλά κάντε το μπάνιο σας στην παραλία της στο στενό δίαυλο που σχηματίζει η Πέτρα και το Τραγονήσι απέναντι.

[Πηγή: patmosislandinfo.gr]

 

ΕΚΔΡΟΜΕΣ – ΤΑΞΙΔΙΑ

Newsletter