fbpx
+30 2310 235554   info@caraveltravel.gr

Σκιάθος

 

Summer Holidays in Skiathos

Το κοσμοπολίτικο νησί

Καλοκαιρινές Διακοπές στη Σκιάθο. Το πιο κοσμοπολίτικο και πιο γνωστό νησί στις Βόρειες Σποράδες είναι η Σκιάθος. Η Σκιάθος είναι προικισμένη από τη φύση με τη πυκνή βλάστηση που καλύπτει σχεδόν όλο το νησί με πευκοδάση και ελαιώνες, που ακουμπάνε στις θάλασσές της.Η Σκιάθος αναφερόταν και αναφέρεται μέχρι σήμερα με το ίδιο όνομα, από το γεωγράφο Στραβώνα μέχρι τον Κωνσταντίνο τον Πορφυρογέννητο. Η λαϊκή ετυμολογία της ονομασίας της προέρχεται από τη σκιά του όρους Άθωνα, με το οποίο συνορεύει. Η Σκιάθος βρίσκεται βορειοδυτικά στο Αιγαίο και αποτελεί το δυτικότερο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων. Συνορεύει από τα ανατολικά με τη Σκόπελο, από την οποία χωρίζεται με το δίαυλο της Σκοπέλου και δυτικά με τις ακτές της Μαγνησίας από τις οποίες χωρίζεται με το δίαυλο της Σκιάθου.

Το νησί έχει έκταση 61 τ. χλμ. και περίμετρο 48 χλμ. Είναι ορεινό στο μεγαλύτερο μέρος του και το ψηλότερο βουνό της είναι η Καραφιλτζανάκα στα βόρεια με την κορυφή Σταυρός (υψόμετρο 433 μ.). Οι 2 λίμνες της Σκιάθου, στη Χώρα και στις Κουκουναριές, αποτελούν σημαντικότατους υδροβιότοπους του ελληνικού οικοσυστήματος με αμέτρητα είδη ενδημικών και αποδημητικών πουλιών. Η Σκιάθος έχει στηρίξει την οικονομία της τα τελευταία χρόνια κυρίως στον τουρισμό και διαθέτει πολύ καλή υποδομή σε καταλύματα που μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις και είναι από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς με εξαιρετική νυχτερινή ζωή!

Μπούρτζι Σκιάθου

Το Μπούρτζι είναι μία μικρή χερσόνησος στο λιμάνι της Σκιάθου, που στο παρελθόν ήταν φρούριο. Ιδρύθηκε από την οικογένεια Γκίζι, οι οποίοι κατέλαβαν τη Σκιάθο το 1027. Το φρούριο ήταν περιστοιχισμένο με επάλξεις και πολεμίστρες, ενώ αριστερά και δεξιά της πύλης είχε δύο στρογγυλούς πύργους. Το Μπούρτζι ονομαζόταν στο παρελθόν και “Καστέλλι του Αγίου Γεωργίου”, λόγω της μικρής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου που υπήρχε εντός του. Καταστράφηκε το 1660, όταν καταλήφθηκε από τον Ενετό ναύαρχο Μοροζίνι, ενώ το 1823 αποτέλεσε προπύργιο των Επαναστατών κατά των Τούρκων και μετά την απελευθέρωση λειτούργησε ως λοιμοκαθαρτήριο. Το 1906 στο κέντρο της χερσονήσου χτίστηκε δημοτικό σχολείο το οποίο ήταν δωρεά του Ανδρέα Συγγρού. Στην είσοδό του τοποθετήθηκε το 1925 η προτομή του Παπαδιαμάντη. Σήμερα το Μπούρτζι αποτελεί έναν τόπο αναψυχής, που προσφέρει μία μαγευτική θέα και είναι κατάφυτο από πεύκα. Από το παλιό φρούριο έχουν διασωθεί μόνο λίγο υπολείμματα των τειχών, ενώ το δημοτικό σχολείο έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, και ένα θερινό θέατρο, όπου κάθε καλοκαίρι δίνονται παραστάσεις. Τέλος, στο χώρο διατίθεται δημοτικό καφενείο, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας.
Mπούρτζι - Σκιάθος
Κάστρο Σκιάθου

Το φρούριον (…) ήτο γιγαντιαίος βράχος, φυτρωμένος εκεί παρά το πέλαγος, προεκβολή της γης προς τον πόντον, ως να έδειχνεν η ξηρά τον γρόνθον εις την θάλασσαν και την προεκάλει, φοβερός, μόνοκόμματος γρανίτης, αλίκτυπος, όπου γλαύκες και γλάροι ήριζον περί κατοχής, διαφιλονικούντες πού αρχίζει η κυριότης το ενός και πού σταματά η δικαιοδοσία του άλλου … (Α. Παπαδιαμάντης “Στο Χριστό στο Κάστρο”).

Η ταραχώδης ιστορία του Κάστρου, ξεκινά γύρω στα μέσα του 14ου αιώνα, όπου χτίστηκε προκειμένου να προστατεύει τους κατοίκους της Χώρας από τις επιδρομές των πειρατών. Με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, η Σκιάθος παραδόθηκε στους Ενετούς και ακολούθησε η τουρκική κατοχή που διήρκεσε από το 1475 έως το 1486, για να επιστρέψει στους Ενετούς και να πολιορκηθεί το 1538 από το διαβόητο πειρατή Μπαρμπαρόσα. Οι Σκιαθίτες, απογοητευμένοι από τη σκληρή διοίκηση των

Κάστρο - Σκιάθου

Ενετών, σκότωσαν το διοικητή τους και παρέδωσαν το νησί στον Μπαρμπαρόσα, ο οποίος μη τηρώντας τα συμφωνηθέντα πούλησε ως σκλάβους τους 3.500 κατοίκους που αιχμαλώτισε. Εκατόν είκοσι χρόνια αργότερα οι Ενετοί επανακατέλαβαν το Κάστρο για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ το 1771 υπέστη μεγάλη πειρατική επιδρομή από το Γιώργη Τσόγκανο. Τα τείχη του κάστρου που υπεράσπιζαν την πόλη από την πλευρά της ξηράς ήταν ψηλά και ισχυρά με πολλές πολεμίστρες και αργότερα τα ενίσχυσαν με κανόνια. Συνδεόταν με την ενδοχώρα μέσω μίας κινητής ξύλινης γέφυρας, και όταν οι εισβολείς πλησίαζαν πολύ τα τείχη, την τραβούσαν και έκλειναν την είσοδο, πάνω από την οποία τοποθετούσαν την “ζεματίστρα”, δηλαδή ένα καζάνι με καυτό νερό ή λάδι και ζεματούσαν τους εισβολείς όταν πήγαιναν να περάσουν. Από τότε που εγκαταλείφθηκε, το 1830, αφέθηκε στην τύχη του, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν διασωθεί μόνο τμήματα του. Σίγουρα αποτελεί το σημαντικότερο αξιοθέατο της Σκιάθου, αφού συνδυάζει την άγρια ομορφιά του τοπίου με τις σημαντικότερες ιστορικές στιγμές του νησιού.

Θαλάσσιες διαδρομές από τη Σκιάθο

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, από την πόλη της Σκιάθου ξεκινούν καθημερινά με καραβάκια οι θαλάσσιες διαδρομές για τις απρόσιτες από την ξηρά παραλίες, το γύρο του νησιού, τη Σκόπελο και την Αλόνησσο. Τα Λαλάρια, ο Μικρός Γιαλός και το νησάκι απέναντι από τη Σκιάθο, Τσουγκριάς, είναι μερικές από τις παραλίες που προσεγγίζονται μόνο μέσω θαλάσσης. Ενδιαφέρουσα θαλάσσια διαδρομή προς στο Θαλάσσιο Πάρκο, όπου ζει το προστατευόμενο είδος της μεσογειακής φώκιας, ενώ θα εντυπωσιαστείτε από την ομορφιά της Γαλάζιας Σπηλιάς και δεν αποκλείεται να δείτε δελφίνια να παίζουν γύρω από το πλοίο.
Σπίτι – Μουσείο του Παπαδιαμάντη
Μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, γεννήθηκε και έζησε στη Σκιάθο. Τα έργα του, ως επί το πλείστον, περιστρέφονται γύρω από τις ομορφιές του νησιού και την καθημερινή ζωή των κατοίκων, διαποτισμένα με τον καθαρό και ποιητικό του λόγο. Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στις 4 Μαρτίου 1851 δεν υπάρχει πια, αφού πουλήθηκε και οι αγοραστές του το κατεδάφισαν. Ο συγγραφέας μεγάλωσε, έζησε και πέθανε στο σπίτι που έχτισε ο πατέρας του το 1860. Αυτό το σπίτι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 μέτρα από την παραλία της πόλης, σε ένα στενό δρομάκι που καταλήγει σε αδιέξοδο. Αποτελείται από δύο ορόφους, το κατώγι που αποτελείται από έναν μεγάλο χώρο με ένα πηγάδι στη μέση και το ανώγι που αποτελείται από μία στενή είσοδο που οδηγεί σε τρία δωμάτια. Καθώς μπαίνουμε αριστερά, είναι το χειμωνιάτικο δωμάτιο με το τζάκι του, όπου πέρασε τις τελευταίες του στιγμές ο μεγάλος συγγραφέας. Το μικρότερο δωμάτιο στα δεξιά, ήταν το υπνοδωμάτιο και γραφείο του, ενώ παλιότερα ήταν το παπαδικό του πατέρα του, παπα Αδαμάντιου, όπου φυλάσσονταν τα βιβλία και τα άμφιά του. Το δωμάτιο αυτό θυμίζει κατά πολύ κελί μοναστηριού με ένα παράθυρο και ένα στενό κρεβάτι μόνο. Γενικότερα, πρόκειται για ένα πολύ λιτό νησιώτικο σπίτι, ενώ θα δείτε και πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης του συγγραφέα. Η παλιά είσοδος του σπιτιού έχει κλειστεί και οι επισκέπτες ανεβαίνουν από μία ξύλινη εξωτερική σκάλα. Το μουσείο είναι ανοιχτό τις ημέρες Τρίτη έως Κυριακή, κατά τις ώρες 09:00-13:00 και 17:00-20:00.
[Πηγή: skiathos-tours.gr, taxidologio.gr]

ΕΚΔΡΟΜΕΣ – ΤΑΞΙΔΙΑ

Newsletter