fbpx
+30 2310 235554   info@caraveltravel.gr

Σαν Φρανσίσκο

 

Σαν Φρανσίσκο είναι μια από τις πιο διάσημες πόλεις στις ΗΠΑ Η πορεία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της χώρας. Ιθαγενείς Αμερικάνοι έζησαν σε αυτή τη γη για χιλιάδες χρόνια πριν οι Ευρωπαίοι πατήσουν το πόδι τους στη περιοχή. Sir Francis Drake, ένας διάσημος Βρετανός καπετάνιος, ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε την είσοδο του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, αλλά δεν είχε μελετήσει την περιοχή. Το 1579, ο Sir Drake υποστήριξε την ακτή για την αγγλική Crown (χαρακτηρίζοντάς την «Νέα Albion») και προχώρησε με την αποστολή του. Η πραγματική πόλη ιδρύθηκε το 1769, όταν η ισπανική ομάδα έρευνας, με επικεφαλής τον Don Gaspar de Portola, έφτασε εδώ.

Η πόλη του Σαν Φρανσίσκο γνώρισε μια ραγδαία ανάπτυξη στον 19 αιώνα, όταν ο χρυσός βρέθηκε στην Καλιφόρνια. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μόνο 2 χρόνια, (από Ιανουάριο 1848 έως το Δεκέμβριο του 1849),  ο πληθυσμός του Σαν Φρανσίσκο αυξήθηκε από 1.000 σε 25.000 ανθρώπους. Αυτό έκανε το Σαν Φρανσίσκο τη μεγαλύτερη δυτική πόλη του ποταμού Μισισιιπή, μέχρι το Λος Άντζελες διεκδίκησε τον τίτλο το 1920.

Ο πυρετός του χρυσού άλλαξε τη φύση και την οικονομία του Σαν Φρανσίσκο. Πλούσιοι και το περίφημο τραπεζίτες, μεγιστάνες, και οι ιδιοκτήτες των ναρκών άρχισε να οικοδομεί αρχοντικά τους στην περιοχή Σαν Φρανσίσκο (αργότερα, πολλά από αυτά τα σπίτια έγιναν γνωστά ξενοδοχεία). Μεταξύ εκείνων που έλκονται από το Σαν Φρανσίσκο από τον πυρετός του χρυσού ήταν ένας άνθρωπος που ονομάζεται Levi Strauss. Μετά την απόκτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για την κατασκευή “φόρμες εργαζόμενος στράπλες με μια τσέπη για ένα μαχαίρι, χρήματα και ένα ρολόι” άρχισε η Levi Strauss & Co., και κατά λάθος “εφηύρε” τζιν, .

Νόμισμα: Δολάριο ΗΠΑ ($)

Κλίμα: Το κλίμα της Καλιφόρνιας ποικίλλει από μεσογειακό σε πολικού ψύχους. Ένα μεγάλο μέρος της πολιτείας έχει μεσογειακό κλίμα, με δροσερούς, βροχερούς χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια. Το δροσερό ρεύμα παράκτια της Καλιφόρνιας συχνά δημιουργεί θερινή ομίχλη κοντά στην ακτή. Εσωτερικά, το κλίμα έχει πιο κρύους χειμώνες και θερμότερα καλοκαίρια. Οι βόρειες περιοχές δέχονται περισσότερες βροχοπτώσεις από το νότο. Οι σειρές των βουνών της Καλιφόρνιας επηρεάζουν το κλίμα επίσης: μερικά από τα πιο βροχερά μέρη της πολιτείας είναι οι δυτικές πλευρές των βουνοπλαγιών. Η Βορειοδυτική Καλιφόρνια έχει ένα εύκρατο κλίμα και η κεντρική κοιλάδα έχει μεσογειακό κλίμα αλλά με μεγαλύτερο εύρος θερμοκρασιών από την ακτή. Τα υψηλά βουνά, συμπεριλαμβανομένης της οροσειράς Νεβάδα, έχουν κλίμα βουνών (αλπικό) με χιόνι το χειμώνα και ήπιες θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Η ανατολική πλευρά των βουνών της Καλιφόρνιας έχει μια ξηρότερη «σκιά βροχής». Οι χαμηλές έρημοι ανατολικά των νότιων βουνών της Καλιφόρνιας έχουν καυτά καλοκαίρια και σχεδόν ήπιους χειμώνες,Οι έρημοι με υψηλότερο υψόμετρο στην ανατολική Καλιφόρνια έχουν καυτά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες. Στην Κοιλάδα του Θανάτου έχει καταγραφεί η υψηλότερη θερμοκρασία στη Γη (56,7 °C), στις 10 Ιουλίου 1913, επειδή η μέτρηση που είχε γίνει στην Ελ Αζίζια της Λιβύης το 1922 και έδειξε θερμοκρασία 58 °C, κρίθηκε ανακριβής.

Αξιοθέατα:

Πλατεία Ενότητας

San Francisco

Πήρε το όνομά της από τις διαδηλώσεις που λάμβαναν χώρα στην πλατεία πριν και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Κατασκευάστηκε το 1850 και από τότε έχουν γίνει πολλές αλλαγές στο χώρο. Το 1939-1941 κατασκευάστηκε υπόγειο πάρκινγκ, το πρώτο στον κόσμο. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 και κυρίως τις δεκαετίες του ‘80 και ‘90, η πλατεία είχε εγκαταλειφθεί και είχε γίνει μέρος που έμεναν άστεγοι. Από το 1998 ξεκίνησαν διαδικασίες ανακαίνισης της πλατείας, με νέα διαρρύθμιση, νέο πάρκινγκ και πολλά καφέ. Πλέον, διοργανώνονται συναυλίες και εκδηλώσεις, ενώ υπάρχουν εκθέσεις καλλιτεχνών, με γνωστότερη την έκθεση “Καρδιές στο Σαν Φρανσίσκο”, μια συλλογή από ζωγραφισμένες καρδιές που κάθε χρόνο δημοπρατούνται και τα έσοδα πηγαίνουν στο νοσοκομείο της πόλης. Εκτός από την πλατεία, η ονομασία Union Square αναφέρεται και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς τα τριγύρω στενά είναι γεμάτα από καταστήματα, εστιατόρια, ξενοδοχεία και θέατρα, δημιουργώντας μία συνοικία με πολύ μεγάλη δυναμική.

Αλκατράζ

alcatraz-and-segway-tour-see-island-and-segway-tour-combo-ticket_0

Το νησί του Αλκατράζ, γνωστό και ως ο “Βράχος”, βρίσκεται στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, και πάνω του είναι χτισμένα ένας φάρος, ένα στρατιωτικό οχυρό, στρατιωτική φυλακή και ομοσπονδιακή φυλακή. Το όνομα Αλκατράζ στο νησί δόθηκε από τους Ισπανούς το 1775, που το αποκαλούσαν “το νησί των πελεκάνων” (la isla de los alcatraces), καθώς αναφορές σε κείμενα του 1827 αναφέρουν ότι το νησί ήταν γεμάτο από τα πουλιά αυτά. Έγινε έδαφος των ΗΠΑ μετά το τέλος του πολέμου με το Μεξικό και χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτική βάση αλλά και ως στρατιωτική φυλακή. Η ομοσπονδιακή φυλακή για κρατουμένους του κοινού ποινικού κώδικα άνοιξε το 1934, παρέμεινε ανοιχτή για 29 χρόνια και μέσα στα κελιά της βρέθηκαν πολλοί διαβόητοι κακοποιοί, ένας από τους οποίους ήταν και ο Αλ Καπόνε. Το Αλκατράζ είχε τη φήμη ενός σκληρού σωφρονιστικού ιδρύματος και αυτός ήταν και ο λόγος που η πλειοψηφία των κρατουμένων κατέληγε εκεί αφού πρώτα είχε προκαλέσει προβλήματα στην προηγούμενη φυλακή. Υπήρχε πάντα έντονη φημολογία γύρω από το εάν ποτέ κάποιος είχε καταφέρει να αποδράσει από το “Βράχο”. Αν και τα επίσημα στοιχεία λένε ότι ποτέ κανείς κρατούμενος δεν κατάφερε να αποδράσει, στις 11 Ιουνίου του 1962, τρεις κρατούμενοι, τρυπώντας τους μαλακούς από την υγρασία της θάλασσας τοίχους με κουτάλια και φτιάχνοντας μια αυτοσχέδια βάρκα, φαίνεται ότι κατάφεραν να διαφύγουν περνώντας απέναντι. Η φυλακή τελικά, έκλεισε το 1963, εξαιτίας του πολύ υψηλού κόστους λειτουργίας της, συγκριτικά, όταν μία άλλη φυλακή χρειαζόταν 3 δολάρια ανά κρατούμενο, η φυλακή του Αλκατράζ χρειαζόταν 10 δολάρια. Στα τέλη Νοεμβρίου του 1969, νεαροί Ινδιάνοι, στην πλειοψηφία του φοιτητές του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο κατέλαβαν το νησί διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ασκούνταν εκείνο το διάστημα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο θέμα των Ινδιάνων, διεκδικώντας τα κτίρια του νησιού να χρησιμοποιηθούν από τους ίδιους για τη δημιουργία κέντρου προώθησης της οικολογίας και του πολιτισμού τους. Κατά τη διάρκεια της κατάληψης κάηκαν αρκετά κτίρια από άγνωστη αιτία, ενώ, τελικά, η κατάληψη έληξε τον Ιούνιο του 1971. Το νησί είναι επισκέψιμο σχεδόν όλο το χρόνο και αποτελεί πόλο έλξης από λάτρεις τόσο της ιστορίας όσο και του κινηματογράφου.

Γέφυρα της Χρυσής Πύλης

golden-gate-bridge-wallpaper-big

Η γέφυρα της Χρυσής Πύλης είναι μια κρεμαστή γέφυρα στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, που ενώνει την πόλη του Σαν Φρανσίσκο με τη βόρεια χερσόνησο του Σαν Φρανσίσκο. Είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της πόλης παγκοσμίως και έχει χαρακτηριστεί, ίσως, η πιο όμορφη, αλλά σίγουρα η πιο πολυφωτογραφημένη γέφυρα διεθνώς. Η ανάγκη για τη δημιουργία γέφυρας παρουσιάστηκε όταν διαπιστώθηκε ότι οι ανάγκες τις πόλης δε μπορούσαν να καλυφθούν μόνο με τα ferry boats. Το έργο σχεδίασε και ανέλαβε ένας νέος μηχανικός, ο Joseph Strauss, ο οποίος έγινε ο υπεύθυνος του έργου όταν δήλωσε ότι μπορεί να το κατασκευάσει πολύ φθηνότερα απ’ ότι υπολόγιζαν εμπειρότεροι από τον ίδιο μηχανικοί. Στην ομάδα των μηχανικών που δούλευαν με τον Strauss για την πραγματοποίηση του έργου υπήρχε και ένας Έλληνας, ο Charles Alton Ellis. Το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα της γέφυρας, αρχικά ήταν το χρώμα από τη βαφή που πέρασαν για την προστασία του μετάλλου από την υγρασία και την αρμύρα της θάλασσας, αλλά μετά θεωρήθηκε ως ένα πολύ καλό χρώμα για να χρησιμοποιηθεί ως βασικό καθώς ταίριαζε με το τοπίο, αλλά και βοηθούσε η γέφυρα να είναι ορατή τις μέρες με πολύ ομίχλη. Είναι από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος σύνδεσης του Σαν Φρανσίσκο με το βορρά, και στα πλάγια έχει πεζοδρόμια που χρησιμοποιούνται τόσο από πεζούς όσο και από δικυκλιστές.

Οδός Lombard

lombard

Η οδός Lombard βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Σαν Φρανσίσκο και συνδέεται με το δρόμο 101, που περνάει πάνω από τη Γέφυρα της Χρυσής Πύλης και είναι δρόμος δύο κατευθύνσεων στο μεγαλύτερο κομμάτι της. Παρ’ όλ’αυτά, είναι διάσημη για το κομμάτι μονής κατεύθυνσης ανάμεσα στις οδούς Hyde και Leavenworth, στο οποίο ο δρόμος έχει οχτώ απότομες στροφές, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του δρόμου με τις περισσότερες και πιο απότομες στροφές στον κόσμο, έχοντας όμως ανταγωνισμό από άλλους δύο δρόμους στις ΗΠΑ. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός του δρόμου ήταν μία πρόταση ενός μόνιμου κατοίκου της περιοχής, και η ανάγκη δημιουργίας του ήταν για να μειωθεί με κάποιο τρόπο η πολύ απότομη κλίση στο οδόστρωμα, μιας και η κλίση του λόφου στο σημείο εκείνο είναι 27%, πολύ δύσκολο για τα οχήματα να το κατέβουν. Είναι δύσκολο και για τους πεζούς, για τους οποίους έχει φτιαχτεί δρόμος με 16% κλίση. Το κομμάτι του δρόμου με τις στροφές είναι περίπου 400 μέτρα, στρωμένος με κόκκινα τούβλα και το όριο ταχύτητας για τα οχήματα είναι 8 km/h! Η περιοχή εξυπηρετείται με τελεφερίκ, με τη στάση να βρίσκεται στην κορυφή του στενού.

Περιοχή Crissy Field

Crissy-Field

Είναι, πλέον, κομμάτι του Εθνικού χώρου αναψυχής της Χρυσής Πύλης, και βρίσκεται στην περιοχή του πρώην στρατιωτικού αεροδρομίου του Σαν Φρανσίσκο. Την περιοχή χρησιμοποιούσε μια φυλή Ινδιάνων για ψάρεμα, κατόπιν οι Ισπανοί ως βοσκοτόπι και καλλιεργήσιμη γη, και το 1846 τη σκυτάλη πήρε ο Αμερικανικός στρατός που στην αρχή χρησιμοποιούσε τη γη ως σκουπιδότοπο, αλλά μετά τη διαμόρφωσε και τη χρησιμοποίησε ως στρατιωτικό αεροδρόμιο έως το 1936. Εξακολούθησε να χρησιμοποιείται για μικρά αεροπλάνα και ελικόπτερα έως το 1974, οπότε και έκλεισε μόνιμα. Το 1994 ξεκίνησε να διαμορφώνεται ο χώρος σε πάρκο, αφού πρώτα εξετάστηκε η ύπαρξη ή όχι χημικών και βιολογικών καταλοίπων του αεροδρομίου. Άνοιξε για το κοινό το 2001 και σήμερα ο χώρος είναι ένα εξαιρετικό πάρκο και προσφέρει τέλεια θέα του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, του Αλκατράζ και της γέφυρας της Χρυσής Πύλης.

Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια

cas_016

Η Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια είναι από τα μεγαλύτερα μουσεία φυσικής ιστορίας στον κόσμο. Η Ακαδημία ξεκίνησε το 1853 ως μια κοινωνία μαθητείας και εξακολουθεί να πραγματοποιεί ένα μεγάλο μέρος της αρχικής έρευνας, ενώ γίνεται μια σημαντική προσπάθεια από το μουσείο κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα να επικεντρωθεί σε εκθέματα και στην εκπαίδευση. Πλήρως ανακατασκευασμένο το 2008, το κτίριο ανέρχεται σε 37.000 τετραγωνικά μέτρα και είναι από τα νεότερα μουσεία φυσικής ιστορίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κύριο κτίριο στο Golden Gate Park άνοιξε εκ νέου στις 27 Σεπτεμβρίου 2008. Αρχικά, η Ακαδημία ξεκίνησε τη μελέτη της φύσης δίνοντας έμφαση στην πανίδα και τη χλωρίδα της πολιτείας της Καλιφόρνια, πρωτοπορώντας μάλιστα με την πρόσληψη αρκετών γυναικών επιστημόνων. Το πρώτο μουσείο άνοιξε το 1874, και από τότε, γίνονταν συνέχεια προσθήκες , συναφείς με την πρόοδο της επιστήμης. Το 1989, εξαιτίας του μεγάλου σεισμού που συνέβη στην περιοχή, το κτήριο υπέστη μεγάλες φθορές και το κόστος επισκευής ήταν πολύ μεγάλο. Έτσι, αποφασίστηκε η κατασκευή νέου, σύγχρονου και “πράσινου” κτιρίου που θα φιλοξενούσε όλα τα εκθέματα. Οι χώροι που μπορεί να επισκεφθεί κανείς στο μουσείο, είναι η οροφή, καλυμμένη όλη με φυτά της περιοχής, το πλανητάριο, το μουσείο φυσικής ιστορίας, το μοναδικό στο είδος του, με ύψος τεσσάρων ορόφων τροπικό δάσος, το ενυδρείο και μια ψηφιακή επίσκεψη στα νησιά Γκαλαπάγκος και Μαδαγασκάρη. Το νέο αυτό κτίριο, που η κατασκευή του τελείωσε το 2008, περιλαμβάνει πολλά φιλικά προς το περιβάλλον χαρακτηριστικά όπως ανακύκλωση του νερού της βροχής για πότισμα των φυτών, 60.000 φωτοβολταϊκά, φυσικό φως στο 90% του χώρου του μουσείου και χρησιμοποίηση ανακυκλωμένου τσιμέντου, ατσαλιού και υλικών μόνωσης στην κατασκευή του κτηρίου. Ένας μοναδικός χώρος μάθησης για μικρούς και μεγάλους.

Πάρκο Buena Vista

Buena-Vista-Park

Το Buena Vista Park είναι ένα πάρκο στις γειτονιές του Haight-Ashbury και Buena Vista Heights του Σαν Φρανσίσκο. Είναι το παλαιότερο πάρκο επίσημα στο Σαν Φρανσίσκο, ιδρύθηκε το 1867, αρχικά ονομάστηκε Hill Park και μετονομάστηκε σε Buena Vista το 1894. Το πάρκο βρίσκεται σε έναν απότομο λόφο, που η κορυφή του βρίσκεται στα 175 μέτρα, και καλύπτει 37 στρέμματα (150.000 τ.μ.). Η απότομη κλίση του λόφου αποτελεί πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για τους επισκέπτες, καθώς προσφέρει πολύ καλή θέα της πόλης, κυρίως στα βόρεια, καθώς και εντυπωσιακή φυσική ομορφιά. Στην κορυφή του λόφου υπάρχει λιβάδι, όπου προσφέρει εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις, και κυρίως στη γέφυρα της Χρυσής Πύλης. Εξαιρετική θέα προσφέρεται και από παρατηρητήρια χαμηλότερα στο λόφο, όπως το γνωστό “Παράθυρο” από όπου μπορεί να δει κανείς το πάρκο της Χρυσής Πύλης, τον Ειρηνικό ωκεανό και, σε μέρες με καθαρό ουρανό, μπορεί κανείς να δει μέχρι και την ακτή με τα λευκά βράχια της παραλίας Drake. Τα μονοπάτια στη δυτική πλευρά έχουν υδρορροές φτιαγμένες από μάρμαρο που προέρχεται από νεκροταφείο της περιοχής. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα μάρμαρα έχουν τοποθετηθεί με τις επιγραφές να κοιτούν προς τα πάνω, και επομένως είναι ορατά από τον επισκέπτη. Στις σκάλες της βορειοανατολικής πλευράς το πάρκου, υπάρχει ένα μεγάλο σύμβολο της Ειρήνης φτιαγμένη από λουλούδια. Το πάρκο έχει πολύ συχνή συγκοινωνία και είναι προσβάσιμο από όλες τις πλευρές του.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ – ΤΑΞΙΔΙΑ

Newsletter