fbpx
+30 2310 235554   info@caraveltravel.gr

Μια ματιά στην όμορφη Μιανμάρ

 

Μετά από δεκαετίες απόλυτης απομόνωσης, η Μιανμάρ (Βιρμανία) στη Νοτιοανατολική Ασία ανυπομονεί να παρουσιάσει στα μάτια του επισκέπτη τη λάμψη των χρυσοποίκιλτων παγόδων της, τις γαλήνιες μορφές των βουδιστών μοναχών και τις ομορφιές της παρθένας τροπικής φύσης της. Στους παλιούς σχολικούς χάρτες, υπήρχε μια χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία, περικυκλωμένη από την Κίνα, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Λάος και την Ταϊλάνδη, που αναγραφόταν ως Βιρμανία. Οι νεότεροι όμως ταξιδιώτες την ξέρουν με το νέο της όνομα, Μιανμάρ.. Αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα στη Μιανμάρ, όπου ζουν 64 εθνικότητες και μιλάνε περισσότερες από 200 γλώσσες. Χάρη στην αρμονική συνύπαρξη των δεκάδων εθνικό-θρησκευτικών ομάδων της χώρας, ο λαϊκός πολιτισμός της Μιανμάρ παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία, με έκδηλη την επίδραση της μακραίωνης βουδιστικής παράδοσης. Απόμακρη και μυστικιστική, εξωτική, σχεδόν άγνωστη, η Μιανμάρ μόλις τα τελευταία 20-25 χρόνια άνοιξε τις πύλες της στον έξω κόσμο και καλεί τους ταξιδευτές απ” όλο τον κόσμο να την ανακαλύψουν. Αρχαίοι ναοί, χρυσές παγόδες, βουδιστικά μοναστήρια, τροπική βλάστηση, πλωτά χωριά και κατάφυτα βουνά είναι τα τουριστικά θέλγητρα της Μιανμάρ, που «φωτίζεται» από τον βουδισμό και τα χαμογελαστά πρόσωπα των φιλόξενων κατοίκων της. Η πιο δυνατή όμως εμπειρία που εισπράττει ο επισκέπτης στη Μιανμάρ είναι η επιρροή της βουδιστικής θρησκείας και παράδοσης στην καθημερινότητα των ντόπιων. Η ζωή σ” αυτήν τη γωνιά της Νοτιοανατολικής Ασίας κυλά μέσα στον απόλυτο μυστικισμό και στη βουδιστική ηρεμία, ενώ οι σπάνιες σκηνές καθημερινότητας που συναντά κανείς ταξιδεύοντας στη χώρα καταδεικνύουν την αυθεντικότητα ενός απλοϊκού και ευγενικού λαού που αντιμετωπίζει με χαμόγελο και καρτερικότητα τη φτώχεια, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 50 χρόνια στερείται των βασικών αστικών του δικαιωμάτων.

Γλώσσα: Βιρμανικά

Νόμισμα: Κυάτ (MMK)

Κλίμα: Το κλίμα της Μιανμάρ διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με το υψόμετρο και την απόσταση από τη θάλασσα. Σε γενικές γραμμές είναι υποτροπικό, με μικρές διαφορές της θερμοκρασίας στη διάρκεια του έτους και καθοριστική την επίδραση των μουσώνων, οι οποίοι πνέουν την περίοδο Μάιος-Οκτώβριος. Άφθονες είναι οι βροχοπτώσεις, με μέσο ετήσιο ύψος που κυμαίνεται από 500-1.000 χιλιοστόμετρα στο βόρειο τμήμα έως 2.500 mm στο νότιο τμήμα της χώρας, στα δέλτα των ποταμών Ιραουάντι και Σάλουιν και 5.000 mm στις παραθαλάσσιες περιοχές. Ενδεικτικά, στη Ρανγκούν η μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου και Ιουλίου είναι 25 °C και 26,7 °C αντίστοιχα, ενώ το ύψος των βροχοπτώσεων είναι 2.616 mm. Οι χιονοπτώσεις δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στους ορεινούς όγκους του βόρειου τμήματος της χώρας.

Αξιοθέατα:

Yangon


shwedagon-pagoda-myanmar

ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ είναι η Yangon, γνωστή ως «Ο Κήπος της Ανατολής». Χτισμένη δίπλα σ” έναν παραπόταμο του ποταμού Ayeyarwady, η Yangon είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας με 6.000.000 κατοίκους. Με την εντυπωσιακή αποικιακή και θρησκευτική της κληρονομιά, την πλούσια τροπική βλάστηση και την εξωτική ατμόσφαιρα, είναι μία από τις πιο αυθεντικές και χαλαρές πρωτεύουσες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η ΛΙΜΝΗ INLE


Inle-Lake2

Η ΛΙΜΝΗ INLE, η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Μιανμάρ (μήκος 22 χλμ. – πλάτος 10 χλμ.), βρίσκεται στην καρδιά της επαρχίας San, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια πλημμυρισμένη κοιλάδα σε υψόμετρο περίπου 900 μ. που τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σ” ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της Μιανμάρ. Στο υπέροχο υδάτινο σκηνικό της περιοχής, κυρίαρχη θέση κατέχουν οι παραδοσιακοί πλωτοί οικισμοί που φιλοξενούν περίπου 70.000 ιθαγενείς Intha, τους επονομαζόμενους «Γιούς της Λίμνης».

Mandalay

 travel-blog-mandalay4

Το Mandalay, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βιρμανίας, θεωρείται   η πρωτεύουσα του Βορρά σημαντικό πνευματικό κέντρο .  Σε κανένα άλλο μέρος δεν θα συναντήσετε τόσους μοναχούς, παγόδες και μοναστήρια όσα στο Mandalay.  Η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ayeyarwady, οι δρόμοι είναι φαρδείς με τετραγωνισμένα οικοδομικά τετράγωνα, αλλά η σκόνη και το καυσαέριο κάνουν το περπάτημα δυσάρεστο και ανθυγιεινό (τουλάχιστον τη στεγνή περίοδο που ταξιδέψαμε εμείς). Στο κέντρο της πόλης υπάρχει το τεραστίων διαστάσεων κάστρο (Mandalay Fort), από το οποίο εκτός από τα τείχη, δεν έχουν απομείνει πολλά, εκτός από το παλάτι, που βρίσκεται υπό ανακατασκευή (5$ είσοδος).  Από το λόφο (Mandalay Hill) που πρέπει να τον ανέβετε ξυπόλητοι (3$ είσοδος) έχετε μια καλή θέα προς το κάστρο και ολόκληρη την πόλη. Ανάμεσα στις πολλές παγόδες που υπάρχουν στην πόλη η Kuthodaw Paya, θεωρείται το μεγαλύτερο βιβλίο του κόσμου, εξαιτίας των 729 μαρμάρινων πλακών με βουδιστικά κείμενα.

Bagan

Bagan-Mianmar

Το σημαντικότερο αξιοθέατο στη Βιρμανία και ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους της Ν.Α. Ασίας είναι η περιοχή του Παγκάν. Μια έκταση 40 τ.χλμ.  στις όχθες  του Ayeyarwady με χιλιάδες (γύρω στις 13.000) παγόδες 800 και πλέον ετών, κάθε μεγέθους, υψώνουν τις αιχμές τους ανάμεσα στους φοίνικες και τα χωράφια. Ορισμένες είναι τεράστιου μεγέθους θυμίζοντας κτίσματα των Μάγια, άλλες ξεχωρίζουν για την ξεχωριστή αρχιτεκτονική τους, αρκετές έχουν ανακατασκευαστεί, άλλες χορταριασμένες, μόλις που ξεχωρίζουν από ένα σωρό τούβλα. Το καλύτερο όμως απ΄ όλα είναι η εικόνα ολόκληρης της περιοχής που μπορεί να απολαύσει κανείς παίρνοντας τυχαίους χωματόδρομους ανάμεσα στα χωράφια. Για να εξερευνήσετε την περιοχή (ανάλογα με το χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας) μπορείτε να πάρετε ένα ταξί για όλη τη μέρα, μια άμαξα με άλογο ή ποδήλατο από το ξενοδοχείο σας. Το τελευταίο είναι κατά τη γνώμη μας η καλύτερη λύση για να απολαύσετε πραγματικά το χώρο, αλλά έχετε υπόψη σας ότι οι περισσότεροι χωματόδρομοι έχουν αρκετή άμμο για να δυσκολέψουν την ποδηλασία, εκτός αν είστε πολύ καλός αναβάτης (αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να σπρώξετε).  Τη δύση του ήλιου μπορείτε να την παρακολουθήσετε από την ταράτσα κάποιας παγόδας, είναι λίγες αυτές που μπορείτε να ανέβετε και έτσι συγκεντρώνουν πολύ κόσμο που έρχεται ακόμα και με πούλμαν. Προτιμήστε να δείτε την ανατολή, χωρίς καθόλου κόσμο, όταν η πρωινή ομίχλη θα σκεπάζει τον κάμπο και θα αφήνει τις κορυφές από τις παγόδες να προεξέχουν και να λούζονται στον πρωινό ήλιο. 

Kyaiktiyo

kyite-htee-yoe-2

 

Σε απόσταση 5 ωρών από τη Yangon, βρίσκεται το ομώνυμο βουνό, στην κορυφή του οποίου, ισορροπεί  η παγόδα πάνω στο χρυσό βράχο. Η παγόδα αυτή, θεωρείται μαζί με την Shwedagon Paya στη Yangon, ένας από τους πιο ιερούς βουδιστικούς τόπους. Στα πόδια του βουνό βρίσκεται ο οικισμός Kinpun, από τον οποίο μπορείτε να ξεκινήσετε για την κορυφή του βουνού. Υπάρχει ένα σκιερό,  στο μεγαλύτερό του μέρος, μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή μετά από πορεία 4 – 5 ωρών. Στη διαδρομή υπάρχουν μέρη για να ξεκουραστείτε, να αγοράσετε νερά ή να φάτε κάτι. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτάσετε λίγο πριν την κορυφή με φορτηγό (500 Kyat) από το Kinpun, το οποίο ανεβαίνει από άλλο δρόμο και θα σας αφήσει περίπου 30 λεπτά (ανηφορικό) ποδαρόδρομο πριν την κορυφή. Τα φορτηγά ξεκινούν μόνο όταν γεμίσουν ή αν πληρώσετε εσείς τη διαφορά και   πηγαινοέρχονται (εφόσον υπάρχουν πελάτες) μέχρι αργά το βράδυ. Προτιμείστε να ανέβετε αργά το μεσημέρι, ώστε να είστε εκεί όταν ο ήλιος δύσει. Με τις προσευχές εκατοντάδων ανθρώπων, τα θυμιάματα και τα κεράκια ο τόπος έχει μια  μυστικιστική αίσθηση.

Παραλίες


Beautiful-Ngapali-Beach

Στις δυτικές ακτές της Βιρμανίας που βρέχονται από τον κόλπο της Βεγγάλης, αναπτύσσονται σιγά σιγά θέρετρα που μπορείτε να ξεκουραστείτε από το ταξίδι και να απολαύσετε τον τροπικό ήλιο και τη θάλασσα.  Το  Pathein και  Ngapali είναι 2 από τις παραλίες που έχουν υποδομή για ταξιδιώτες. Δυστυχώς η πρόσβαση εκεί είναι ιδιαίτερα επίπονη (9+ ώρες λεωφορείο από Yangon για Pathein, και πολύ περισσότερες για Ngapali). Μπορείτε φυσικά να πετάξετε, αλλά αυτό θα ελαφρύνει και πάλι το πορτοφόλι σας.  Η καλύτερη περίοδος για τις παραλίες είναι ο χειμώνας (Νοέμβριος – Φεβρουάριος) που τα νερά είναι διαυγή, δεν νομίζουμε ότι αξίζει να πάτε εκεί την εποχή των μουσσώνων.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ – ΤΑΞΙΔΙΑ

Newsletter