fbpx
+30 2310 235554   info@caraveltravel.gr

Λευκάδα Εναλλακτικές Διαδρομές

 

Βόρεια Ενδοχώρα

Λευκάδα – Aξιοθέατα Σφακιωτών – Φαράγγι της Mέλισσας – Kάβαλος – Λαγκάδα – Πευκούλια – Λευκάδα

Οι διαδρομές που σας προτείνουμε θα σας δώσουν τη δυνατότητα να γνωρίσετε σε βάθος τον Δήμο Σφακιωτών. Ένας τόπος για να αποκαλυφθεί, θα πρέπει να σκύψεις και να τον αφουγκραστείς. Να μιλήσεις με τους ντόπιους, να κάτσεις μαζί τους στο καφενείο και να ακούσεις τις ιστορίες τους. Έτσι, θα μάθεις για τα ωραία μέρη που δεν έχει αγγίξει ακόμα ο μαζικός τουρισμός.

Λευκάδα Βόρεια Ενδοχώρα

Το τοπίο των εν λόγω χωριών είναι πραγματικά εκπληκτικό και η γη εξαιρετικά εύφορη. Σε όσους αρέσουν οι περιπατητικές διαδρομές εδώ θα ανακαλύψουν αμέτρητα μ

ονοπάτια που οδηγούν σε μέρη με πανέμορφη θέα αλλά και άγρια ομορφιά. Κάποια από αυτά θα σας τα αποκαλύψουμε στη συνέχεια.
Λίγο πριν φτάσουμε στο χωριό Λαζαράτα, μια ταμπέλα αριστερά μας οδηγεί στο λόφο που βρίσκεται ο Ναός του Προφήτη Ηλία. Από αυτό το σημείο μπορείτε να απολαύσετε τη θέα των χωριών του Δήμου Σφακιωτών αλλά και της πόλης της Λευκάδας. Το μονοπάτι που βρίσκεται κάτω από το καμπαναριό οδηγεί στα χωριά Σπανοχώρι και Λαζαράτα. Εάν κατευθυνθούμε προς τη μεριά του λόφου που βρίσκεται πίσω από τον ναό, μετά από λίγα μέτρα διακρίνεται ένα μονοπάτι στα αριστερά.
Οι ασθενέστεροι, μεταξύ των οποίων και οι καπνιστές, θα δυσκολευτούν, όμως η διαδρομή αξ  ίζει τον κόπο (η απόσταση καλύπτεται σε 10-15 λεπτά), γιατί θα σας αποκαλυφθεί μια άλλη πλευρά του νησιού με πανέμορφη θέα και ένα εκκλησάκι κόσμημα, τον Άγιο Στέφανο, χτισμένο μέσα στην εσοχή ενός βράχου. Είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι Λευκαδίτες δεν το γνωρίζουν, εκτός ίσως από κάποιους παλαιότερους.Λευκάδα

Επιστρέφουμε στο κεντρικό δρόμο και προχωράμε ευθεία μπροστά προς το χωριό Κάβαλος. Βλέπουμε μια ταμπέλα που μας οδηγεί προς τα δεξιά και μετά από λίγο έναν δρόμο στα αριστερά, τον οποίο παρακάμπτουμε προχωρώντας ευθεία στις παρυφές του χωριού. Λίγο μετά την έξοδό μας από το χωριό βλέπουμε αριστερά έναν λίγο ανηφορικό δρόμο που σχεδόν αμέσως μας οδηγεί σε ένα πλάτωμα όπου βρίσκεται το ξωκλήσι του Παντοκράτορα. Είναι μια ιδιωτική εκκλησία με ανώθυρα αρχαιοελληνικού ναού, ενώ χρέη καμπαναριού εκτελεί μια βελανιδιά. Το εκκλησάκι γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, του Σωτήρος. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται ο εγκαταλελειμμένος, αλλά ιδιαίτερα επιβλητικός ανεμόμυλος του Κοσπέτου.

Επιστρέφοντας στο δρόμο μας, αξίζει να κάνουμε μια πολύ μικρή στάση λίγο πιο κάτω δεξιά για να δούμε τα πηγάδια του Στενόφρυα, από όπου παλαιοτέρα γίνονταν η ύδρευση του οικισμού. Συνεχίζοντας την πορεία μας κατευθυνόμαστε προς το φαράγγι της Μέλισσας το βασικότερο και πλέον επιβλητικό αξιοθέατο της περιοχής. Εάν οδηγείτε αμάξι, κοιτάξτε τον χιλιομετρικό δείκτη και όταν θα έχετε διανύσει περίπου 1.300 μέτρα, προσπαθήστε να εντοπίσετε μια πέτρινη μάντρα δεξιά σας. Λίγα μέτρα πιο κάτω, στα αριστερά, ξεκινά ένας χωματόδρομος που οδηγεί στο φαράγγι. Ο Δήμος Σφακιωτών έχει ξεκινήσει εργασίες για τη διάνοιξη των παλιών μονοπατιών του φαραγγιού ώστε να είναι επισκέψιμο.

Λευκάδα Φαράγγι Μέλισσας
Λευκάδα Φαράγγι Μέλισσας

Ο χωματόδρομος που οδηγεί στο φαράγγι είναι βατός, αλλά θέλει λίγη προσοχή. Η διαδρομή μας δίνει την αίσθηση ότι το μέρος είναι ανέγγιχτο. Χαρακτηριστική είναι η ύπαρξη μιας ιδιαίτερης πανίδας που γίνεται αντιληπτή από τα κελαηδίσματα των πουλιών και τα κοάσματα των βατράχων. Πληροφοριακό έντυπο του Δήμου αναφέρει: «Στα απότομα τοιχώματα φωλιάζουν αρπακτικά, όπως γεράκια, κερκινέζια, τσιχλογέρακα, φάσσες, ξεφτέρια, κούκοι, κουκουβάγιες και τσαλαπετεινοί, ενώ υπάρχουν σε αφθονία κουνάβια, αλεπούδες, ασβοί, νυφίτσες, ακανθόχοιροι, οχιές, σαϊτάρια, μπεκάτσες, τρυγόνια, κοτσύφια και πέρδικες. Το φυτικό μεγαλείο εκπροσωπείται από πλατάνια, λεύκες, ιτιές, δάφνες, αρμυρίκια, σκλήθρα, πεύκα, κυπαρίσσια, δάφνες, βελανιδιές, πουρνάρια, βάτους, αγριοτριανταφυλλιές, αγριαπιδιές, αγριοκουτσουπιές, μυρτιές, χρυσόξυλα, σχίνοι, κοκορεβυθιές, κουμαριές, αγριλίδες, λυγαριές, φυλλίκια, παλιούρια, σπάρτα, ασπάλαθοι και ασφάκες. Επίσης, υπάρχουν πλούσιοι κήποι, πολλές συκιές και αχλαδιές».

Μια πρώτη στάση μπορούμε να κάνουμε στην πηγή στη σπηλιά. Πιο κάτω γεφυράκια τοξωτά ή επίπεδα, παλιοί νερόμυλοι και άλλα ιδιόμορφα χτίσματα δείχνουν ότι παλαιότερα η συγκεκριμένη περιοχή ήταν ένα μέρος με ζωή. Υπάρχουν αναφορές για αυτά τα χτίσματα στο διάταγμα του Βολτέρου Βρυένιου που δημοσιεύτηκε το 1355. Προχωρώντας θα βρεθούμε σε ένα ξέφωτο. Στο σημείο αυτό συναντιόνται τρεις χείμαρροι (τώρα με ελάχιστο νερό) και αρχίζει η περιοχή του φαραγγιού.
Οι ταμπέλες μας υποδεικνύουν δυο κατευθύνσεις: μία προς Απεταστή και μία προς Κακό Λαγκάδι.
Το μήκος τους ανέρχεται στα 2 χιλιόμετρα και απαιτείται περίπου μισή ώρα για να τα διασχίσει κανείς, συνοδεία κελαηδισμάτων πουλιών και κοασμάτων βατράχων.
Εναλλακτική προσέγγιση του Φαραγγιού της Μέλισσας: Κατευθυνόμενοι από την πόλη της Λευκάδας προς τους Σφακιώτες,μετά από 4 περίπου χιλιόμετρα στα δεξιά μας βρίσκεται το μνημείο που ανήγειρε ο Δήμος για να τιμήσει την εξέγερση των Σφακισάνων εναντίον των Άγγλων. Εκεί, υπάρχει πινακίδα που μας κατευθύνει προς το φαράγγι της Μέλισσας. Η διαδρομή μέχρι τον χωματόδρομο που οδηγεί στο φαράγγι είναι γραφική και ο δρόμος καλός.

Επιστρέφοντας στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο στρίβουμε δεξιά με κατεύθυνση προς το χωριό Κάβαλος. Προτείνουμε να κάνετε μια στάση στη μικρή πλατεία του χωριού με τα δύο παραδοσιακά καφενεία. Στο ένα μάλιστα από αυτά υπάρχει και η καρέκλα του κουρέα σε περίπτωση που θελήσετε να κουρευτείτε! Εδώ ο χρόνος μοιάζει σαν να έχει σταματήσει σε μια άλλη εποχή. Αν μπορέσετε να το κατανοήσετε και να το σεβαστείτε, τότε θα περάσετε καλά. Οι ντόπιοι είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί και αν βρεθείτε σ’ αυτόν τον χώρο Κυριακή, αλλά όχι αργότερα από τις 12 το μεσημέρι, τότε θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα εκπληκτικά μεζεδάκια του κυρ-Βαγγέλη που ανεβάζουν το κέφι των παρευρισκομένων. Αν και 80 χρόνων, είναι ακμαιότατος. Είναι ο αρχιτσέλιγκας του χωριού, ο χασάπης και ο (κυριακάτικος) ψήστης.

Ο Κάβαλος βρίσκεται στην πιο πλεονεκτική θέση σε σύγκριση με τα άλλα χωριά των Σφακιωτών, δεδομένου ότι βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και «βλέπει» πανταχόθεν. Μια περιδιάβαση στους δρόμους του παραδοσιακού χωριού θα αποδειχτεί ενδιαφέρουσα. Αξίζει να επισκεφθείτε τον ανεμόμυλο του χωριού που πρόσφατα ανακαινίσθηκε και την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Νικολάου που διαθέτει εξαιρετικές αγιογραφίες του Σπύρου Γαζή και τέμπλο του Π. Προσαλέντη. Μην ξεχάσετε επίσης να δείτε το άριστα οργανωμένο Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα όμορφο κτήριο χτισμένο σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.

Στη συνέχεια, μέσω της Λαγκάδας θα βρεθούμε στις παραλίες της Δυτικής Λευκάδας. Κατηφορίζουμε από τον Κάβαλο και μπαίνουμε στον κεντρικό δρόμο με κατεύθυνση προς Λευκάδα. Λίγο πιο κάτω, στη θέση Φρυά, βλέπουμε μια ταμπέλα προς Άγιο Νικήτα. Η διαδρομή είναι γραφική και πνιγμένη στο πράσινο. Στο τέλος της βρίσκεται μια από τις ωραιότερες παραλίες της Λευκάδας, τα Πευκούλια. Λίγο πιο κάτω συναντάμε τις παραλίες του Αγίου Νικήτα και το Κάθισμα. Ανάλογα με τη διάθεσή σας, μπορείτε να κατευθυνθείτε σε κάποια παραλία είτε να επιστρέψετε από αυτόν τον δρόμο στη Λευκάδα.

[Πήγη: lefkada slow guide]

 

ΕΚΔΡΟΜΕΣ – ΤΑΞΙΔΙΑ

Newsletter