fbpx
+30 2310 235554   info@caraveltravel.gr

Τα Κύθηρα

 


Πρωινός καφές, μια ματιά στο χάρτη και ξεκινάς να γνωρίσεις το νησί. Χωριά παντού, σε κάθε βουνοπλαγιά, σε κάθε ρεματιά. Το οδικό δίκτυο είναι μεγάλο και πολύπλοκο. Μπορεί να σε μπερδέψει. Όλα «κρυμμένα» με προσεγμένη επιμέλεια. Όπως ο Έρωτας της Αφροδίτης… Αν δυσκολευτείς να βρεις κάποιο μέρος, μη διστάσεις να ρωτήσεις ένα ντόπιο. Με χαρά θα σου δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.

ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Τα ΚΥΘΗΡΑ, ή αλλιώς ΤΣΙΡΙΓΟ είναι το νησί της θεάς Ουράνιας Αφροδίτης και του Έρωτα. Βρίσκονται στη Νότιο Ελλάδα μεταξύ της νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης. Είναι ορεινό νησί με πολλές κοιλάδες που καταλήγουν στη θάλασσα και σχηματίζουν μαγευτικές παραλίες. Έχουν έκταση περίπου 280 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η βλάστηση είναι πλούσια, κυρίως στα βόρεια και δυτικά τμήματα του νησιού. Το κλίμα είναι μεσογειακό, με αρκετή υγρασία και ισχυρούς ανέμους κυρίως το χειμώνα. Σε αρκετά σημεία του νησιού υπάρχουν πηγές που ρέουν όλο το χρόνο.

Τα ΚΥΘΗΡΑ έχουν πληθυσμό τρεις χιλιάδες κατοίκους, τα χωριά στα οποία μένουν είναι πολλά και μικρά, διάσπαρτα σε όλη τη γεωγραφική τους έκταση. Το νησί διοικητικά είναι οργανωμένο σε ένα δήμο που μαζί με την κοινότητα Αντικυθήρων, του ομώνυμου γειτονικού νησιού, υπάγονται στην Επαρχία Κυθήρων η οποία ανήκει στη Νομαρχία Πειραιά.

Οι κάτοικοι ασχολούνται στον αγροτικό τομέα, το εμπόριο και τον τουρισμό. Τα κύρια αγροτικά προϊόντα είναι το λάδι και το φημισμένης ποιότητας μέλι. Τουριστικά το νησί βρίσκεται σε μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και συγκεντρώνει τα βλέμματα πολλών επισκεπτών αλλά και τουριστικών επιχειρήσεων.

Η πολιτιστική κληρονομιά των Κυθήρων είναι πλούσια αφού τόσοι λαοί πάτησαν στη γη τους. Τα μνημεία μαρτυρούν την ιστορία. Η αρχιτεκτονική του νησιού ακουμπάει στις τεχνοτροπίες και τα στοιχεία κυρίως των Ενετών, της Κρήτης και της Μάνης. Το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων, βρίσκεται σήμερα στο Κάστρο της πρωτεύουσας είναι το δεύτερο σημαντικό μετά την Κέρκυρα, αφού διατηρεί αρχεία από το 16ο αιώνα. Τα βυζαντινά μνημεία και τα αγγλικά κτίσματα κοσμούν κάθε πλαγιά, κάθε κορφή του νησιού. Οι αρχαιολόγοι με οργανωμένες ομάδες φέρνουν στο φως σημαντικά στοιχεία. Ο μύθος της Αφροδίτης αναβιώνει στους ανθρώπους, στις πέτρες και στη θάλασσα.

Στα ΚΥΘΗΡΑ η φύση βελτιώνεται από τον πολιτισμό. Οι επισκέπτες ερωτεύονται και εξοικειώνονται εύκολα με το νησί. Η ιστορία άρχισε μόλις!

Ιστορικά Μνημεία Κυθήρων

Τα Κύθηρα, με ιστορία και αναφορές από τους μυθολογικούς χρόνους, με το πέρασμα ιστορικών περιόδων, να αφήνουν εμφανή τα αποτυπώματα τους με ιστορικά μνημεία που συνθέτουν την ταυτότητα του νησιού. Από τον μύθο της γέννησης της Αφροδίτης, πολλές θεωρίες αναζητούν σήμερα το ιερό της που ήταν το μεγαλύτερο στον Ελλαδικό χώρο. Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στον Άγιο Γιώργη στο βουνό φέρνουν στην επιφάνεια ένα σημαντικό Μινωικό ιερό κορυφής. Μια πυρκαγιά στην περιοχή Παλαιόκατρο αφού κατακαίει πυκνή θαμνώδη έκταση, αποκαλύπτει τμήμα αρχαίου τείχους.

Ενώ άλλα μνημεία αφήνουν στο μέλλον την εμφάνισή τους, άλλα συνεχίζουν να στέκουν αέναοι μάρτυρες πολιτισμών, εξομολογητές της ιστορίας. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά από τα ποιο σημαντικά ιστορικά μνημεία στα Κύθηρα.

Παλαιοχώρα

Η καστροπολιτεία της Παλαιόχωρας βρίσκεται στα βόρεια δυτικά του νησιού. Χτίστηκε τον 12ο αιώνα από Μονεμβασίτες και ήταν η πρωτεύουKύθηρασα του νησιού που ονομαζόταν Άγιος Δημήτριος. Η τοποθεσία της περιβάλλεται από βαθύ και απόκρημνο φαράγγι κάνοντας την φυσικό οχυρό. Το 1537 καταστράφηκε από τον αιμοδιψή ναύαρχο του τουρκικού στόλου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, ο οποίος έσφαξε πολλούς κατοίκους και κατέστρεψε την πολιτεία, η οποία από τότε δεν ξαναχτίστηκε.
Σήμερα σώζονται αρκετά μνημεία, όπως ο ναός της Αγία Βαρβάρας άριστο δείγμα Μονεμβασιώτικης αρχιτεκτονικής φημισμένος για τις ιδανικές αναλογίες του, η εκκλησία της Παναγίας του φόρου. Επίσης υπάρχουν ένας μεγάλος αριθμός από κτίσματα, όπως δημόσια κτίρια, αμυντικά τείχη, που συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο σκηνικό, μεταφέροντας τον επισκέπτη σε άλλες εποχές.

 

Ο Μυστράς των Κυθήρωνchoras-castle10

Βρίσκεται στα νότια στα Κύθηρα, στο νότιο μέρος της Χώρας πρωτεύουσας του νησιού. Είναι κτισμένο στην κορυφή απόκρημνου γκρεμού και έχει πανοραμική θέα σε τρία πέλαγα, στο Μυρτώο, στο Κρητικό και στο Ιόνιο. Κτίστηκε από τους Βενετούς σε πολλές χρονικές περιόδους από τον 13ο αιώνα και στην συνεχεία το μεγαλύτερο μέρος του το 1503. Στο εσωτερικό του μεταξύ άλλων υπάρχουν η μεγάλη δεξαμενή νερού με θόλους και τόξα, αρχοντικά διώροφα σπίτια, το διοικητήριο που σήμερα στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο των Κυθήρων, η εκκλησία της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας του 16ου αιώνα. Έξω από το φρούριο υπάρχει και δεύτερος καστρότοιχος προς Βορρά που περικλείει το Κλειστό Βούργο με πολλές εκκλησίες και σπίτια.

Το Φανάρι των Κυθήρων

Ο φάρος του Μουδαριού βρίσκετε στο βόριο άκρο των Κυθήρων στο ακρωτήρι Σπαθί. lighthouse-maroudiou2Κατασκευάστηκε το 1857 από τους Άγγλους και είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα με ύψος 25 μέτρα. Η θέα από τον φάρο είναι υπέροχη, με την Πελοπόννησο να απλώνετε πανοραμικά και μεγαλόπρεπα, καθώς ο μεγάλος αριθμός με τα διερχόμενα καράβια από το σημαντικό αυτό πέρασμα. Η πρόσβαση γίνεται από την Πλατειά Άμμο και το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής μήκους περίπου 400 μέτρων είναι μονοπάτι.

 

Φυσικές περιοχές Κυθήρων

Τα Κύθηρα ξεπροβάλλουν μέσα από τρία πέλαγα, Μυρτώο, Κρητικό, και Ιόνιο, θυμίζοντας ότι κάποτε αυτές οι δύο περιοχές ήταν ενωμένες. Σήμερα η κληρονομιά τους δημιουργεί ένα φυσικό τοπίο προικισμένο με μοναδική ομορφιά, πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα. Δεν είναι τυχαίο που το νησί έχει την μεγαλύτερη ποικιλία σε βότανα και αγριολούλουδα, όπως και μεγάλο πληθυσμό σε πτηνά που το χρησιμοποιούν σαν σταθμό μετανάστευσης.

Το νησί είναι οροπέδιο με κλίμα εύκρατο μεσογειακό, περιβάλλεται από απότομες πλαγιές που μαγνητίζουν το βλέμμα, στην ενδοχώρα η μορφολογία του εδάφους σχηματίζει λαγκαδιές καταπράσινες από πλατάνια, πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά που καταλήγουν σε μαγευτικές παραλίες.

Ο μικρός παράδεισος των Κυθήρων

Μύλοι

Η τοποθεσία Μύλοι βρίσκεται στο παραδοσιακό χωριό Μυλοπόταμος δυτικά στα Κύθηρα. Η περιοχή είναι λαγκαδιά με τρεχούμενα νερά που οι πηγές τους αναβλύζουν από την κεντρική πλατεία του χωριού, και σε μερικές δεκάδες μέτρα watermills7δημιουργούν τον καταρράκτη Νεράιδα, συνεχίζοντας την πορεία τους κατά μήκος της λαγκαδιάς, καταλήγοντας μέχρι τη θάλασσα.

Σε όλη την διαδρομή της λαγκαδιάς υπάρχει τρεχούμενο νερό, που ουσιαστικά αναδημιουργεί το τοπίο, σχηματίζοντας βάθρες που με τη σειρά τους καταλήγουν σε μικρούς καταρράκτες, που στην κατηφορική πορεία τους διαδέχεται ο ένας τον άλλο, δημιουργώντας ένα ανεπανάληπτο σκηνικό φυσικής ομορφιάς ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια και πολύ πλούσια βλάστηση.

Στο παρελθόν το άφθονο τρεχούμενο νερό έκανε την περιοχή τόπο εκμετάλλευσης, με την δημιουργία εκεί πολλών νερόμυλων. Η συνεχείς ροή του νερού και η διοχέτευσή του μέσα από ένα σύνθετο δίκτυο από αυλάκια που οδηγούσε στους νερόμυλους και στα περιβόλια, μετέτρεψε την περιοχή σε τόπο εμπορικής δραστηριότητας που απασχολούσε καθημερινά εκατοντάδες κόσμο, από το χωριό που τότε αριθμούσε 1400 άτομα περίπου, αλλά και από τα γειτονικά χωριά που έφερναν της πρώτες ύλες που χρειαζόντουσαν άλεσμα.
Δεν είναι λίγες οι αναφορές των γηραιότερων που έζησαν εκείνες της μέρες της δόξας, για τα τσιμπούσια και τα γλέντια που γίνονταν εκεί από όσους ξέμεναν τα βράδια για να συνεχίσουν το επόμενο πρωινό της δουλειές τους. Ακόμα και σήμερα βλέπουμε μικρά σπιτάκια σπαρμένα σε όλη τη περιοχή, κάποια μάλιστα έχουν και ξυλόφουρνους στις αυλές τους, κάποια άλλα είναι σκαμμένα σε βράχο για να φιλοξενούν τα ζώα.

Σήμερα σώζονται σε σχετικά καλή κατάσταση 5 μύλοι, ένας από αυτούς έχει ανακαινισθεί πλήρως με ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά γενικότερα στην περιοχή υπήρχαν περίπου 25 συνολικά.
Προσοχή στους Μύλους δεν επιτρέπεται το κάμπινγκ και το άναμμα φωτιάς.

Στα Κύθηρα οι περισσότερες παραλίες είναι η κατάληξη λαγκαδιών με τρεχούμενα νερά, που σχηματίζουν μικρές λίμνες σε μερικές περιπτώσεις λίγες δεκάδες μέτρα από την θάλασσα, ειδικά την περίοδο των βροχών, αλλά ακόμη και την περίοδο του καλοκαιριού. Η διαδρομή για κάθε παραλία αποτελεί ευχάριστη εμπειρία βλέποντας ότι η φύση έχει δημιουργήσει μοναδικά περιβάλλοντα φυσικής ομορφιάς με πλούσια βλάστηση, που γίνονται σύνορο με της υπέροχες θάλασσες του νησιού με θέα σε τρία πέλαγα, το Μυρτώο, το Κρητικό και το Ιόνιο.

Βραβευμένη με γαλάζια σημαίαfyri-ammos-beach2

Η παραλία Φυρή άμμος βρίσκεται στην ανατολική και κεντρική μεριά στα Κύθηρα και αποτελεί μια από της μεγαλύτερες παραλίες του νησιού. Έχει αποσπάσει στο παρελθόν το βραβείο της γαλάζιας σημαίας για τα καθαρά νερά της. Αποτελείται από ψιλό κοκκινωπό βότσαλο και άμμο. Η πρόσβαση εάν κατευθύνεστε από το βόρειο τμήμα του νησιού γίνεται από το Λιβάδι, ενώ εάν κατευθύνεστε από το Καψάλη μέσω Κάλαμου. Ο δρόμος για την παραλία είναι άσφαλτος, τσιμέντο σε μερικά τμήματα και χωματόδρομος, στην είσοδο της παραλίας υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Η Φυρή άμμος την καλοκαιρινή περίοδο διαθέτη βασική οργάνωση σε ένα τμήμα της.

Κάτω από το Κάστρο της Χώραςsparagario1

Η παραλία Σπαραγαρίο βρίσκετε απέναντι από το Καψάλι, έχει υπέροχα νερά και θέα στην βραχονησίδα Χύτρα και στο Κρητικό πέλαγος. Η πρόσβαση στη παραλία Σπαραγαρίο γίνετε από το χωριό Καψάλι. Επίσης μπορείτε να πάτε στη παραλία, με ποδήλατο θαλάσσης, η κανό από το Καψάλι.

 

 

Μικρή και πανέμορφηhalkos4

Η παραλία Χαλκός βρίσκεται νότια-ανατολικά στα Κύθηρα και αποτελεί μικρού μεγέθους παραλία. Αποτελείται από ψιλό βότσαλο και αμμουδιά. Η πρόσβαση γίνεται από το παραδοσιακό χωριό Κάλαμος. Υπάρχει διαθέσιμος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Η παραλία την καλοκαιρινή περίοδο έχει οργάνωση.

 

[Πηγή: kithera.gr]

ΕΚΔΡΟΜΕΣ – ΤΑΞΙΔΙΑ

Newsletter