fbpx
+30 2310 235554   info@caraveltravel.gr

Καλοκαιράκι στην Πάρο

Διακοπές στην Πάρο

Αρκεί μια ματιά στα δεξιά και θα δει το Φραγκοκάστελο, στα αριστερά ορθώνεται ο κατάλευκος ανεμόμυλος, απαραίτητος για τη διαβίωση των κατοίκων τα περασμένα χρόνια, όταν ήταν απαραίτητο να εξασφαλίζουν την τροφή τους εντός της Πάρου.Πιο πέρα θα συναντήσετε το αρχαίο νεκροταφείο ενώ αν μπείτε στα σοκάκια και τραβήξετε προς τα αριστερά θα ορθωθεί μπροστά σας ο λευκός τοίχος, μέρος του τείχους που περιβάλει την Παναγία Εκατονταπυλιανή, το πετράδι της Πάρου.

Λίγο πιο πάνω θα βρεθείτε μπροστά στο αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου. Δε χρειάζεται να δείτε καν τις ταμπέλες, καθώς θα το καταλάβετε από τα αρχαία μάρμαρα, σήμα κατατεθέν στην Πάρο, που βρίσκονται τοποθετημένα εκτός του περιβόλου του Μουσείου.Αλλά κι εκτός Παροικιάς τα διάφορα αξιοθέατα θα τραβήξουν σίγουρα την προσοχή σας: το Ασκληπιείο, επάνω στον περιφερειακό δρόμο προς αεροδρόμιο, η υπέροχη Κοιλάδα με τις Πεταλούδες προς την ίδια κατεύθυνση, το Δήλιο, ο ναός προς τιμήν του Δήλιου Απόλλωνα, σκαρφαλωμένος σε μία κορυφή στα ανατολικά της Παροικιάς, με καταπληκτική θέα προς το Αιγαίο, καθώς ο ναός είναι προσανατολισμένος προς τη Δήλο, τα Αρχαία Λατομεία Μαρμάρου στο χωριό Μαράθι, στο δρόμο προς Λεύκες.

Στη Νάουσα μην παραλείψετε να δείτε το ενετικό κάστρο, το οποίο διασώζεται στην ανατολική άκρη του λιμανιού και το εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο.Και βέβαια σε κάθε περίπτωση αυτό που θα συναντάται ξανά και ξανά είναι τα κατάλευκα εκκλησάκια με τους μπλε χαρακτηριστικούς τρούλους, τα οποία είναι διάσπαρτα παντού στην Πάρο. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις δυο-δυο μαζί, ενώ στο Φραγκοκάστελο μετρήσαμε τέσσερα, δίπλα-δίπλαΜια προσεχτική ματιά τόσο στα εκκλησάκια όσο και σε άλλα κτίσματα θα σας αφήσουν άφωνους, όταν συνειδητοποιήσετε ότι στην τοιχοποιία τους έχουν χρησιμοποιηθεί αρχαία μάρμαρα από ναούς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα δείτε και ολόκληρους κίονες, προσαρμοσμένους στις ανάγκες των ανθρώπων που κατοικούσαν εδώ, πριν από αιώνες. Αναφερόμαστε σε κίονες και αρχαία μάρμαρα, τα οποία αφαιρέθηκαν αυτούσια από γκρεμισμένους αρχαίους τόπους λατρείας.Τα μνημεία και τα αξιοθέατα στην Πάρο θα σας διαβεβαιώσουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τούτο το νησί εκτός από μέλλον, το οποίο έχει σίγουρα εξασφαλίσει χάρη στην τουριστική του ανάπτυξη, έχει και παρελθόν, στο οποίο πατά γερά και επιδιώκει να αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία.

άνω από το λιμάνι της Παροικιάς στέκεται επιβλητικός ο Λόφος του Κάστρου, όπου βρίσκονται τα απομεινάρια του Φραγκοκάστελου, του ενετικού κάστρου, που έχτισε για την προστασία της πόλης από τους επιδρομείς, κατακτητές και πειρατές, ο Μάρκο Σανούδο, ο Βενετός δούκας της Νάξου, το 13ο αι.

Λόφος του Κάστρου

 Λόφος του Κάστρου

Η απόφαση να το αναζητήσετε θα σας αποζημιώσει. Βέβαια θα χρειαστεί να εντοπίσετε την χαρακτηριστική πορτοκαλί πινακίδα και στη συνέχεια, αφού ανεβείτε τα σκαλιά, να προσπεράσετε το πλάτωμα, με τα αρχαία ερείπια και την καταπληκτική θέα στο ανοιχτό πέλαγος.Ότι έχει απομείνει από το Φραγκοκάστελο βρίσκεται πίσω από τα πρώτα σπιτάκια. Και όταν βρείτε το μοναδικό σωζόμενο τοίχο του, σίγουρα θα ρίξετε και δεύτερη και τρίτη ματιά, καθώς με την πρώτη θα πιστέψετε ότι σας γελούν τα μάτια σας.Ολόκληρος ο τοίχος του Φραγκοκάστελου είναι κατασκευασμένος από αρχαίες κολώνες ναών και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία διακρίνονται πεντακάθαρα. Δε θα πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι το Κάστρο χτίστηκε στα ερείπια πέντε αρχαίων ναών, τριών αρχαϊκών και δύο κλασικών, αλλά άλλο να το ξέρεις και άλλο να το βλέπεις μπροστά σου.Ωστόσο αρχαίες κολώνες και γενικά αρχαία μάρμαρα δεν είναι ενσωματωμένα μόνο στο Φραγκοκάστελο αλλά και στα τέσσερα (!) εκκλησάκια, που είναι ακουμπισμένα επάνω του, χτισμένα κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο. Σχεδόν γελάς όταν αντικρίζεις την πεσμένη και ασβεστωμένη αρχαία κολώνα, που αποτελεί τη στήριξη της κάτασπρης εκκλησούλας.

Φραγκοκάστελο

Από το Φραγκοκάστελο διασώζεται σήμερα μόνο τμήμα της ανατολικής και νότιας πλευρά του, ύψους 4-6 μέτρων, ενώ από τους πέντε ναούς, πάνω στους οποίους θεμελιώθηκε, διασώζονται ερείπια, μόνο ενός μικρού τμήματος του αρχαϊκού ναού της θεάς Αθηνάς, στην κορυφή του Λόφου. Τμήμα του πρωτοκυκλαδικού οικισμού αποκαλύφθηκε στα θεμέλια του ναού.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το βόρειο και το δυτικό τμήμα του τείχους του Φραγκοκάστελου πρέπει να βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, όπου καταποντίστηκε μέρος του Λόφου, πιθανότατα κατά τη διάρκεια μιας κατολίσθησης.

 

Η Ιστορία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής

Σύμφωνα με την παράδοση αιώνων κτήτορες του ναού της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, είναι οι Άγιος Κωνσταντίνος και Αγία Ελένη. Η σημερινή μορφή του ναού αποτελεί την ιουστινιάνεια εκδοχή του, όπως τον αποκατέστησε στα χρόνια μεταξύ 1959-1966 ο αρχαιολόγος Αναστάσιος Ορλάνδος, οι έρευνες του οποίου απέδειξαν ότι στο χώρο υπήρχε πρότερος του 6ου αι. ιερός χριστιανικός ναός, επιβεβαιώνοντας έτσι την παράδοση ότι η Εκατονταπυλιανή ιδρύθηκε από τους ισαποστόλους.

Παναγία Εκατονταπυλιανή

 Ο ναός αυτός ωστόσο καταστράφηκε κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος του, πιθανότατα εξαιτίας πυρκαγιάς, και ανακατασκευάστηκε επί Ιουστινιανού, κατά τη διάρκεια του 6ου αι. Μέχρι την έναρξη των εργασιών αναπαλαίωσης, το 1959, ο ναός είχε δεχτεί αναρίθμητες παρεμβάσεις και επιδιορθώσεις, που είχαν αλλοιώσει τον αρχικό του χαρακτήρα, καθώς οι καταστροφές που υπέστη, κατά τη διάρκεια των αιώνων, δεν είχαν τελειωμό: είτε από τις ορδές των κατακτητών και των πειρατών, είτε από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1773. Εξάλλου και ο κατάλευκος, επιβλητικός περίβολος ύψους 8,5 μέτρων και περιμέτρου 252 μέτρων είχε προστατευτικό χαρακτήρα απέναντι στις κάθε είδους επιδρομές, και χρονολογείται από την εποχή της φραγκοκρατίας.

Πρότυπο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου

Όσοι έχουν ήδη επισκεφτεί την παραλία Μοναστήρι, στη χερσόνησο του Αϊ-Γιάννη Δέτη, στα ανατολικά της Πάρου και συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό άκρο του όρμου της Νάουσας, θα βρεθούν μπροστά σε μία μεγάλη έκπληξη στην επόμενη επίσκεψη τους.

Αϊ-Γιάννης Δέτης - Πάρος Αξιοθέατα

 Ο Δήμος Πάρου δημιούργησε ένα «Πρότυπο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο», που φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν πόλο εναλλακτικού τουρισμού, ο οποίος θα φιλοξενεί ολοκληρωμένες δράσεις πολιτισμού, άθλησης, οικολογίας και φυσικά αναψυχής.

Και λέγοντας «φιλοδοξεί» δεν μιλάμε βέβαια για σχέδιο επί χάρτου. Η ανάπλαση της παραλίας αλλά και της γύρω περιοχής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αποτελεί πράγματι ένα χάρμα οφθαλμών.Οι εργασίες για το Πάρκο αφορούν το καλαίσθητο αναψυκτήριο, ακριβώς μπροστά στην αμμουδιά, εξ ολοκλήρου φτιαγμένο από την τοπική πέτρα, την ψαρόπετρα, από την οποία κατασκευάστηκε και το υπαίθριο θέατρο, χωρητικότητας 600 ατόμων, το οποίο φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το αναψυκτήριο περιβάλλεται εκτός από αλμυρίκια και από φοινικόδεντρα, τα οποία προσφέρουν μια εξωτική νότα στην παραλία. Από πάνω ακριβώς, λειτουργεί ένα εστιατόριο, που θα μένει ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ, ενώ η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, φτάνει μέχρι το φάρο, στη βορειανατολική απόληξη της Χερσονήσου του Άη Γιάννη Δέτη, με οριοθετημένα, φωτισμένα μονοπάτια.

Επίσκεψη στο Ασκληπιείο της Πάρου

Σε μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες στην Πάρο, με καταπληκτική θέα προς το ανοιχτό Αιγαίο, βρίσκονται τα ερείπια του ναού, που ήταν αφιερωμένος στον Ασκληπιό, το θεό της Ιατρικής. Το Ασκληπιείο, είναι σκαρφαλωμένο στο λόφο της Αγίας Άννας, αποδεικνύοντας, για μία ακόμη φορά ότι οι αρχαίοι Έλληνες, δεν έχτιζαν όπου κι όπου τα λατρευτικά ιερά τους, αλλά επέλεγαν πάντοτε την πλέον ιδανική θέση.

Πάρος Ασκληπιείο

Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, αρκεί να ξέρετε που να κοιτάξετε, γιατί δυστυχώς η μοναδική ταμπέλα, βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο ιερό και αν δεν την προσέξετε αμέσως, καθώς δεν είναι και τεραστίου μεγέθους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το προσπεράσετε.

Θα σας οδηγήσει εκεί ο περιφερειακός δρόμος, που ξεκινά από την Παροικιά με κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά του νησιού. Πριν προλάβετε να απομακρυνθείτε πολύ θα διακρίνεται στα αριστερά σας τα τείχη, στη βάση του λόφου.Αφού ανέβετε τα πέτρινα σκαλοπάτια, θα βρεθείτε σε έναν ιδιαίτερα φροντισμένο χώρο, όπου ωστόσο απουσιάζει οποιαδήποτε σήμανση ή επεξηγηματική πινακίδα.Γνωρίζοντας ότι εδώ βρίσκονται τόσο τα ερείπια του υπαίθριου λατρευτικού ιερού, που είναι γνωστό ως Ασκληπιείο όσο και τα ίχνη του Πύθειου, του ναού που ήταν αφιερωμένος στον Πύθειο Απόλλωνα, θα καταφέρετε να τα εντοπίσετε.Εξάλλου βρίσκονται παντού γύρω σας, λαξευμένα στο κατάλευκο μάρμαρο της Πάρου, αρχιτεκτονικά μέλη του αρχαίου ναού, όπως τα κομμάτια από τις δωρικές κολώνες.Αν θέλετε μπορείτε να συνεχίσετε την ανάβαση προκειμένου να προσεγγίσετε τον οικίσκο, που στέκετε ψηλά πάνω από το ιερό, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι σχετικά πρόσφατο οικοδόμημα και δεν έχει την παραμικρή σχέση με το Ασκληπιείο.

Ασκληπιείο – Πάρος

Το Ασκληπιείο στην Πάρο ήταν ένας ναός, αφιερωμένος στο θεό της Ιατρικής, τον Ασκληπιό. Το ιερό ήταν υπαίθριο, μια σχετικά διαδεδομένη πρακτική στην Πάρο, χτισμένο πάνω σε ένα λόφο, γνωστό σήμερα ως λόφος της Αγίας Άννας, γύρω από μία πηγή, με το κατάλευκο, διαφανές μάρμαρο της Πάρου.

Πρόκειται για ένα ορθογώνιο οικοδόμημα των ύστερων κλασικών χρόνων (4ος αι. π.Χ.), επιφάνειας 45μ. επί 15μ., του οποίου σήμερα επιβιώνουν κάποια αρχιτεκτονικά μέλη τα οποία μπορείτε να θαυμάσετε. Ο ναός στη στενή του πλευρά είχε στοές ενώ η λατρεία πραγματοποιείτο σ’ ένα βωμό στο μέσο του ανοιχτού ναού.

Στην ίδια τοποθεσία ανακαλύφθηκαν ίχνη και ενός ακόμη ναού, που ήταν αφιερωμένος στον Πύθειο Απόλλωνα.

Πάρος Κοιλάδα με τις Πεταλούδες

Δεν πρέπει να κάνετε το λάθος να πάτε στην Πάρο και να μην επισκεφθείτε την Κοιλάδα με τις Πεταλούδες. Πρόκειται για έναν τόπο πανέμορφο και γαλήνιο, με οργιαστική βλάστηση, την οποία συνθέτουν κάθε είδους δέντρα κι φυτά.

Πάρος Κοιλάδα με τις Πεταλούδες

 Σίγουρα δεν περιμένετε να δείτε έναν καταπράσινο παράδεισο στην καρδιά των Κυκλάδων, κι όμως γι’ αυτό ακριβώς πρόκειται. Και οι χιλιάδες πεταλούδες, που καλύπτουν τους κορμούς των δέντρων μπορούν να το επιβεβαιώσουν.Η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες βρίσκεται στην περιοχή Ψυχοπιανά και για να φτάσετε αρκεί να πάρετε τον περιφερειακό που ξεκινά από την Παροικιά με κατεύθυνση νοτιοδυτικά. Ο δρόμος είναι πολύ καλός ενώ στην πορεία σας, που δε θα ξεπεράσει τα 5 χιλιόμετρα, θα συναντήσετε και το μοναστήρι Χριστός του Δάσους και την επιβλητική, κατάλευκη εκκλησία του Αγίου Αρσενίου, προστάτη του νησιού. Για το τι θα συναντήσετε όμως όταν φτάσετε, δύσκολα μπορούμε να σας προετοιμάσουμε. Αφήνοντας το όχημα σας έξω στο πάρκινγκ και περνώντας την πύλη θα βρεθείτε σ’ έναν κόσμο, κατ’ αρχήν δροσερό ενώ το μάτι σας θα χορτάσει πράσινο. Ακολουθώντας τα φροντισμένα μονοπάτια με τα τόξα θα τριγυρίσετε μέσα στην κοιλάδα και θα εύχεστε να μην υπήρχαν τα κατευθυντήρια τοξάκια ώστε να έχετε κάθε λόγο να χαθείτε. Αγριελιές, συκιές, κορομηλιές, αχλαδιές και δεκάδες άλλα δέντρα έχουν κατακλυστεί από τις καφετί πεταλούδες, που γαντζωμένες στους κορμούς δίνουν έναν άλλον τόνο με τις χαρακτηριστικές πινελιές των φτερών τους.

[Πηγή:parosislandinfo.gr]

ΕΚΔΡΟΜΕΣ – ΤΑΞΙΔΙΑ

Newsletter