fbpx
+30 2310 235554   info@caraveltravel.gr

Η Κύπρος Σας Καλωσορίζει

 

Η Κύπρος σας καλωσορίζει
Περιμένοντας τους επισκέπτες της για να γνωρίσουν τις κρυμμένες της ομορφιές, περιμένοντας για να σου χαρίσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Ανακαλύπτοντας την Κύπρο.Πάμπολλα και σπουδαία τα αξιοθέατα πολιτισμού της Κύπρου, αναδεικνύουν τις διάφορες ιστορικές φάσεις που βίωσε το νησί και την κατοίκησή του από την αρχαιότητα. Με τους εναλλασσόμενους κατακτητές να αφήνουν απομεινάρια της κυριαρχίας τους και σήμερα αυτά  να συνιστούν σπουδαία τοπόσημα και πολιτισμικά στοιχεία ανεκτίμητης αξίας, η μεγαλόνησος έχει χιλιάδες λόγους να καυχιέται.Άλλοτε σημαντικότατα κτίρια και μνημεία, άλλοτε χώροι πίστης που πέρασαν στη σφαίρα της προβολής της πολιτισμικής ποικιλομορφίας του τόπου, ή άλλοτε θαυμαστά δημόσια έργα που έμειναν στην ιστορία, τα αξιοθέατα πολιτισμού της Κύπρου στολίζουν από άκρη σε άκρη το νησί της Αφροδίτης, αποτελώντας έναν από τους θεμελιώδεις παράγοντες που κάνουν επισκέψιμη αυτή τη ζεστή και πολύχρωμη -αν μη τι άλλο- γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου.

Αξιοθέατα πολιτισμού της Κύπρου. Από τα αμυντικά οχυρά που χτίστηκαν για την αντιμετώπιση των εχθρών, τα κάστρα στην Κύπρο πέρασαν από διαφορετικά χέρια κατακτητών, οι οποίοι έβαζαν την πινελιά τους στα μεγαλόπρεπα αυτά κτίσματα, ανάλογα με τις αμυντικές προσταγές των καιρών τους. Αναμφισβήτητα ξεχωρίζει το κάστρο Κολοσσίου, ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά κάστρα που αποτέλεσε την έδρα των Ναϊτών ιπποτών του τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. Το Κάστρο Πάφου, το σήμα κατατεθέν της ομώνυμης πόλης, κατά τη διάρκεια των αιώνων ήταν φρούριο-παρατηρητήριο, φυλακή και αποθήκες αλατιού. Βρίσκεται στο λιμάνι, δίπλα από τις παραλιακές ταβέρνες, καφετέριες και τα μπαράκια που κυρίως το καλοκαίρι σφύζουν από ζωή. Πολύ κοντά βρίσκονται και τα ερείπια ενός άλλου σπουδαίου μνημείου, της βασιλικής Παναγίας Λιμενιώτισσας από τα σημαντικότερα δείγματα αρχιτεκτονικής των παλαιοχριστιανικών χρόνων, ενώ μέσα στο Αρχαιολογικό Πάρκο Κάτω Πάφου, συναντάται ένα άλλο σπουδαίο αξιοθέατο-κάστρο, το Φρούριο των Σαράντα Κολόνων, αλλά και τα ψηφιδωτά της Πάφου. Τα ψηφιδωτά συμπεριλαμβάνονται από το 1980 στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

castle-paphos-cyprus-010

Μάλιστα, όταν η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισσάβετ επισκέφτηκε τη Λεμεσό το 1992, ζήτησε να πάει στο κάστρο. Το Κάστρο Λάρνακας από όπου ανθούσε το εμπόριο άλατος και άλλων προϊόντων από και προς τη γειτονική συριοπαλαιστινιακή ακτή και τη Δύση, σήμερα προσφέρει μαγευτική θέα των Φοινικούδων.

Τα Ενετικά Τείχη Λευκωσίας είναι αναμφισβήτητα το σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας και ένα από τα υπαίθρια αμυντικά αξιοθέατα πολιτισμού της Κύπρου. Ένα άριστο δείγμα αναγεννησιακής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής,  το επιβλητικό κυκλικό οικοδόμημα που κατασκευάστηκε το 1567 λίγο πριν την πολιορκία των Οθωμανών και που σώζεται σήμερα ολόκληρο, έχει περίμετρο 5 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει 11 προμαχώνες σε σχήμα καρδιάς.

 

famagusta-gate-nicosia-cyprus-012

Για την είσοδο μέσα από αυτά, κατασκευάστηκαν άλλα 3 σημαντικά αξιοθέατα, η Πύλη Πάφου, η Πύλη Κερύνειας και η Πύλη Αμμοχώστου που ήταν σημεία διέλευσης και ελέγχου και έκλειναν με τη  δύση του ηλίου και άνοιγαν με την ανατολή. Η Πύλη Αμμοχώστου, η πιο σημαντική από τις 3 εισόδους που έχτισαν οι Ενετοί, σήμερα στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Λευκωσίας και φιλοξενεί εκθέσεις, μουσικές βραδιές και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο Europa Nostra για την αναστήλωσή της. Η Πύλη Πάφου μπορεί να υπολείπεται στην αίγλη, αλλά βρίσκεται στο κέντρο μιας περιοχής που έχει διαμορφωθεί εν μέρει εξαιτίας της, έχοντας ιδιαίτερη πολιτισμική σημασία για την πρωτεύουσα.

Τα ογκώδη και μεγαλόπρεπα τεμένη ή τα μικρά τζαμιά σε πόλεις και χωριά, είναι ακόμα μερικά από τα αξιοθέατα πολιτισμού της Κύπρου. Χτισμένο πάνω στη δυτική όχθη της Αλυκής Λάρνακας και πολύ κοντά στο Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας, το Χαλά Σουλτάν Τεκέ είναι ένα από τα ιερότερα ισλαμικά μαυσωλεία παγκοσμίως που δέχεται χιλιάδες προσκυνητές και επισκέπτες. Θεωρείται το 4ο ιεραρχικά σημαντικότερο μνημείο στο μουσουλμανικό κόσμο μετά την Καάβα της Μέκκας, το ιερό του Μωάμεθ στη Μεδίνα και το τέμενος του Αλ Ακσιά στην Ιερουσαλήμ. Όποιος θέλει να πάει στον παράδεισο, επιβάλλεται να έχει επισκεφτεί το Χαλά Σουλτάν Τεκέ, λέει η ισλαμική παράδοση.

buyuk-tzami-larnaca-cyprus-003

Το Μπουγιούκ τζαμί, ακριβώς πίσω από το Κάστρο Λάρνακας, είναι πιθανόν το πρώτο οθωμανικό τέμενος όχι μόνο στην ομώνυμη επαρχία, αλλά και σε ολόκληρη τη μεγαλόνησο. Μπορεί να μην είναι το σημαντικότερο, αλλά αξίζει της προσοχής του επισκέπτη κατά τη διάρκεια της περιπατητικής του περιήγησης στην πόλη και μετά το πέρασμά του από το παραλιακό μέτωπο. Στη Λεμεσό, βρίσκονται το Τζαμί Κεπίρ στο ιστορικό κέντρο και τo Τζαμί Τζετίτ στην τουρκική συνοικία της πόλης. Το τέμενος Αγίας Σοφίας Πάφου στην περιοχή του Μούτταλου, είναι κτίσμα με συνδυασμό μεσαιωνικών και οθωμανικών στοιχείων αρχιτεκτονικής, που επισκέπτονται πολλοί ντόπιοι και ξένοι τουρίστες σε μια ιστορική συνοικία για την πόλη. Στη Λευκωσία, ο Σταυρός του Μισιρίκου μετατράπηκε σε τέμενος με την ονομασία τζαμί Αραμπλάρ και βρίσκεται στα ανατολικά της εκκλησίας της Φανερωμένης Λευκωσίας και του Παρθεναγωγείου Φανερωμένης, μια ανάσα από τα όμορφα μπαράκια, καφέ και ταβερνάκια της παλιάς πόλης και της πολυσύχναστης πλατείας. Το εμβληματικό T παίρνοντας τη θέση μεσαιωνικού μοναστηριού, το Τζαμί Ταχτ Ελ Καλέ στην ομώνυμη συνοικία και το Τζαμί Μπαϊρακτάρ στα νότια της παλιάς πόλης, ένα από τα ελάχιστα που δεν ήταν πριν χριστιανικός ναός και που χτίστηκε προς τιμήν του 1ου στρατιώτη που σήκωσε την οθωμανική σημαία στα τείχη το 1570, συμπληρώνουν την εικόνα των θρησκευτικών σημείων ενδιαφέροντος. [Πηγή: terrabook Blog]

ΕΚΔΡΟΜΕΣ – ΤΑΞΙΔΙΑ

Newsletter