fbpx
+30 2310 235554   info@caraveltravel.gr

Ανακαλύπτωντας την Σάμο

Η Σάμος είναι το 8ο σε μέγεθος Ελληνικό νησί. Βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος και απέχει μόλις 1200 μέτρα από την Τουρκία. Στο Νομό Σάμου υπάγονται εκτός από τη Σάμο οι Φούρνοι και η Ικαρία. Αποτελείται από τέσσερις δήμους: Βαθέος, Καρλοβασίου, Πυθαγορείου και Μαραθοκάμου, με πρωτεύουσα την Σάμο. ο αστρονόμος Αρίσταρχος καθώς και ο φιλόσοφος Επίκουρος. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στη Σάμο γεννήθηκε και η θεά Ήρα και εκεί βρίσκονται και τα λείψανα ναού που ήταν αφιερωμένος στη λατρεία της.Η Σάμος στην αρχαιότητα υπήρξε η πρώτη ναυτική δύναμη του Αιγαίου και κέντρο του Ιωνικού πολιτισμού.Αν και μικρή, η Σάμος φημίζεται για το κρασί της.

Κουσάντασι

Το Κουσάντασι είναι ένα δημοφιλές και κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες. Βρίσκεται σε απόσταση 95 χιλιομέτρων νότια της Σμύρνης και το όνομά του σημαίνει στα ελληνικά “νησί του πουλιού”.

Η περιοχή έχει κατοικηθεί από τα προϊστορικά χρόνια, με πρώτους κατοίκους τους Λέλεγες το 3000 π.Χ. , τον 11ο αιώνα π..Χ. αποικήθηκε από τους Αιολείς και τον 9ο αιώνα π.Χ. από τους Ίωνες, οι οποίοι δημιούργησαν ένα σημαντικό αριθμό οικισμών. Ακολούθησε η κυριαρχία των Λυδών και των Περσών, και το 334 π.Χ. απελευθερώθηκε από το Μέγα Αλέξανδρο, ενώ το 2ο αιώνα π.Χ. τέθηκε υπό την κυριαρχία των Ρωμαίων. Τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού έζησε εδώ η Παναγία μαζί με τον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή και η περιοχή ονομάστηκε “Άνια”. Στη συνέχεια ήρθε η βυζαντινή εποχή, έπειτα η κατάκτηση από τους Βενετούς και τους Γενουάτες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το λιμάνι για εμπορικούς σκοπούς. Το 1086 η περιοχή τέθηκε υπό των έλεγχο των Τούρκων και αποτέλεσε τον τελικό προορισμό των καραβανιών από την Ανατολή. Γνώρισε την κατάκτηση από τους Σταυροφόρους και τους Βυζαντινούς για μερικά χρόνια και το 1413 έγινε μέρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και χτίστηκαν τα τείχη της πόλης, τα οποία ανακατασκευάστηκαν και επεκτάθηκαν το 1834. Με την ανάπτυξη του εμπορίου της Σμύρνης το 19ο αιώνα η εμπορική δραστηριότητα μειώθηκε στην πόλη, πράγμα που εντάθηκε λόγω της έλλειψης σιδηροδρομικής σύνδεσης με τις άλλες πόλεις.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή παρέμεινε μία ασήμαντη αγροτική περιοχή, μέχρι τη δεκαετία του 1970, όπου άρχισαν να χτίζονται εδώ τα πρώτα εξοχικά σπίτια, για να εξελιχθεί στις μέρες σε ένα σύγχρονο παραθεριστικό κέντρο μαζικού τουρισμού. Εκτός από τις υπέροχες παραλίες και τη νυχτερινή ζωή, το Κουσάντασι προσφέρει και πλήθος αξιοθεάτων που μπορείτε να επισκεφθείτε, όπως τα τείχη της πόλης, το βυζαντινό κάστρο, το νησάκι απέναντι από το Κουσάντασι, το Εθνικό Πάρκο κ.ά.

Αρχαία Μίλητος

Η γενέτειρα του ενός από τους επτά σοφούς Αρχαίας Ελλάδας, Θαλή, η Μίλητος υπήρξε μία πόλη της Ιωνίας, στην περιοχή που σήμερα αποτελεί την επαρχία του Αϊδινίου, κοντά στις εκβολές του Μαιάνδρου ποταμού.Αποτέλεσε σημαντικό λιμάνι της αρχαιότητας, πριν τις προσχώσεις του ποταμού, που την απομάκρυναν από τη θάλασσα και υπήρξε μία από τις 12 πόλεις της Ιωνίας. Στο σχέδιο πόλεως της, που έμοιαζε με σχάρα, στηρίχτηκαν πολλά ρωμαϊκών πόλεων. Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, οι πρώτη κάτοικοι της πόλης, ήταν άποικοι από την Κρήτη το 1500 π.Χ. Κατά τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ. η πόλη είχε αποκτήσει τεράστια δύναμη, έχοντας ιδρύσει πολλές αποικίες. Η Μίλητος αποτέλεσε ένα σημαντικότατο κέντρο φιλοσοφίας και επιστήμης, έχοντας αναδείξει προσωπικότητες όπως ο Θαλής, ο Αναξίμανδρος και ο Αναξιμένης. Στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. η Μίλητος τέθηκε υπό την κυριαρχία του Κύρου, βασιλιά των Περσών. Το 502 π.Χ. ξεσπά η Ιωνική Επαναστάση, που ωστόσο καταπνίγεται, με ολέθριες επιπτώσεις για την πόλη, γεγονός που ενέπνευσε την τραγωδία του Φρύνιχου “Μιλήτου άλωσις”, που προκάλεσε αντιδράσεις στο κοινό της Αθήνας. Το 479 π.Χ. η Μίλητος απελευθερώνεται από τους Πέρσες και η πόλη αρχίζει να ανθίζει και πάλι, τόσο οικονομικά, όσο και πολιτιστικά. Η Καινή Διαθήκη αναφέρει ότι Απόστολος Παύλος το 57 μ.Χ. συναντήθηκε με τους πρεσβύτερους της εκκλησίας της Εφέσου, κατά την τρίτη ιεραποστολή του. Κατά τη Βυζαντινή εποχή η Μίλητος έγινε τόπος κατοικίας αρχιεπισκόπων και χτίστηκε ένα μικρό κάστρο επάνω στο λόφο. Οι Σελτζούκοι Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη τον 14ο αιώνα και τη χρησιμοποίησαν ως εμπορική βάση. Με τις προσχώσεις του ποταμού Μαιάνδρου και την απώλεια του λιμανιού, η πόλη παράκμασε και εγκαταλείφθηκε, ενώ σήμερα τα ερείπια της απέχουν 10 χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Οι πρώτες ανασκαφές στη Μίλητο έγιναν από τον Γάλλο αρχαιολόγο Olivier Rayet το 1873 και ακολούθησαν αυτές του Γερμανού Theodor Wiengand, αν και πολλές φορές διακόπηκαν από τους πολέμους και τις αναταραχές της περιοχής.

Ένα αξιοσημείωτο μνημείο που ήρθε στο φως είναι η Πύλη της Αγοράς της Μιλήτου, πο

υ εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο της Περγάμου, στο Βερολίνο. Στον αρχαιολογικό χώρο μεταξύ άλλων σώζονται το στάδιο, το αρχαίο θέατρο και τμήμα της αγοράς.

Καρλόβασι

Σε απόσταση 32 χιλιομέτρων δυτικά από την πόλη της Σάμου βρίσκεται το Καρλόβασι, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. Το Καρλόβασι άρχισε να αναπτύσσεται από το 1950 και σήμερα είναι μια υπερσύγχρονη μικρή πόλη 5.700 κατοίκων.Η προέλευση του ονόματος της πόλης διχάζει τους μελετητές. Υποστηρίζεται ότι προέρχεται από την τούρκικη λέξη Karli – ovasi που σημαίνουν χιονισμένος κάμπος, αν και κάτι τέτοιο κρίνεται αβάσιμο, καθώς δύσκολα χιονίζει στα πεδινά της Σάμου. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι παραφθορά της λέξης “Κάριοβα”, δηλαδή αποικία Ικαριωτών.Η σημερινή μορφή της πόλης διαφέρει από αυτήν που είχε στις αρχές κατοίκησης της, γύρω στο 1600. Παλιά η περιοχή λεγόταν Καρλοβάσια, γιατί αποτελούνταν από τρεις διαφορετικές κοινότητες, το Νέο Καρλόβασι, το Μεσαίο Καρλόβασι και το Παλιό Καρλόβασι. Οι τρεις εκείνες κοινότητες με τα χρόνια ενώθηκαν δημιουργώντας το Καρλόβασι στη σημερινή του μορφή. Το Καρλόβασι είχε από παλιά μεγάλη παράδοση στην τέχνη της βυρσοδεψίας, ενώ στην περιοχή λειτουργούσαν και πολλά εργοστάσια, από τα οποία τα περισσότερα καταστράφηκαν στον Εμφύλιο.

Το Καρλόβασι είναι μεγάλο εμπορικό και οικονομικό κέντρο του νησιού, με τους κατοίκους του να ασχολούνται με τη γεωργία, κυρίως την καλλιέργεια ελιάς και άμπελου αλλά και με τον τουρισμό. Επίσης, στο Καρλόβασι εδρεύει και η Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στο Καρλόβασι υπάρχει και το δεύτερο σε μέγεθος λιμάνι του νησιού το οποίο συνδέει τη Σάμο με την υπόλοιπη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα.

Καταρράκτες της Σάμου

Τρία χιλιόμετρα έξω από το Καρλόβασι, στην περιοχή “ποτάμι” βρίσκονται οι περίφημοι φυσικοί καταρράκτες της Σάμου. Οι καταρράκτες έχουν εξαιρετική φυσική ομορφιά και σχηματίζουν δύο μικρές λίμνες, ιδανικές για τους τολμηρούς που θέλουν να κολυμπήσουν στα παγωμένα νερά τους.

Καταράκτες Σάμου

Για να θαυμάσετε τους καταρράκτες από κοντά θα πρέπει να οδηγήσετε μέχρι το Ποτάμι και από εκεί να περπατήσετε για 1,5 χιλιόμετρο επιπλέον φτάνοντας στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης, την πιο παλιά εκκλησία του νησιού η οποία χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Εκεί ακριβώς είναι και το μέσο της διαδρομής. Από εκεί θα συνεχίσετε σκαρφαλώνοντας τα 50-60 ξύλινα σκαλοπάτια που υπάρχουν για να βρεθείτε στον πρώτο καταρράκτ

η. Αν θέλετε να βρεθείτε στον μεγάλο καταρράκτη θα πρέπει να κολυμπήσετε 50 μέτρα περίπου καθώς στο σημείο εκείνο τα νερά βαθαίνουν και δε μπορεί κανείς να περάσει με τα πόδια. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει το μαγιό σας και βουτήξτε στους καταρράκτες που φτάνουν μέχρι και 5 μέτρα ύψος. Η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη.

Ευπαλίνειο Όρυγμα

Το Ευπαλίνειο όρυγμα σχεδιάστηκε από τον διάσημο μηχανικό της εποχής Ευπαλίνο, που καταγόταν από τα Μέγαρα Αττικής, και ολοκληρώθηκε με την εργασία Λεσβίων αιχμαλώτων. Βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το Πυθαγόρειο και είναι στην ουσία ένα μεγάλο υδραγωγείο που φέρνει νερό από την πηγή Αγιάδες, τη “Μεγάλη πηγή” σύμφωνα με τον Ηρόδοτο.eupalinio_orygmaΗ σήραγγα κατασκευάστηκε περίπου το 550 π.Χ. επί εποχής του τυράνου Πολυκράτη και οι εργασίες για την ολοκλήρωση της κράτησαν 10 χρόνια. Έχει μήκος 1036 μέτρα και διαστάσεις 1,80×1,80. Για την κατασκευή του αγωγού απομακρύνθηκαν συνολικά 7000 κυβικά μέτρα φυσικού βράχου. Η σήραγγα διασχίζει όλο το όρος Κάστρο 189 μέτρα κάτω από την κορυφή του βουνού και 55 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το νερό κυλάει σε κεραμικούς σωλήνες βάθους 2-9 μέτρα που βρίσκονται στο εσωτερικού της σήραγγας.

[Πηγή: taxidologio.gr]

ΕΚΔΡΟΜΕΣ – ΤΑΞΙΔΙΑ

Newsletter