fbpx
+30 2310 235554   info@caraveltravel.gr

Γνωρίστε την Δομινικανή Δημοκρατία

 

Ο Δομινικανός λαός και τα έθιμά του προέρχονται κυρίως από μια ευρωπαϊκή πολιτιστική βάση, με αφρικανικές και γηγενείς επιρροές του Taíno. Η Δομινικανή Δημοκρατία ήταν ο τόπος της πρώτης ευρωπαϊκής εγκατάστασης στον Νέο Κόσμο, δηλαδή του Santo Domingo, που ιδρύθηκε το 1493.

Λίγο μετά την άφιξη των Ευρωπαίων, οι Αφρικανοί εισήχθησαν στο νησί για να υπηρετήσουν ως δουλεμπόριο. Η συγχώνευση των ευρωπαϊκών, αφρικανικών και ταϊνών παραδόσεων συνέβαλε στην ανάπτυξη της σημερινής κουλτούρας.

Γλώσσα

Τα ισπανικό είναι η κυρίαρχη γλώσσα στη Δομινικανή Δημοκρατία. Η τοπική διάλεκτος ονομάζεται Δομινικανή Ισπανία. Μοιάζει πολύ με τα ισπανικά των Καναρίων και έχει επίσης δανειστεί λεξιλόγια από τη γλώσσα Arawak. Μερικές κοινές λέξεις που προέρχονται από τους Taino ντόπιους περιλαμβάνουν: μπάρμπεκιου, κανό, καραϊβική, αιώρα, τυφώνας, ιγκουάνα, manatee, μαγγρόβια, savannah, και καπνού, μεταξύ άλλων.

Μουσική

Μουσικολογικά, η Δομινικανή Δημοκρατία είναι γνωστή για τη δημιουργία πολλαπλών μουσικών στυλ και ειδών, αλλά αναγνωρίζεται ως επί το πλείστον για το merengue, ένα είδος ζωντανής, γρήγορης ρυθμού και χορευτικής μουσικής που αποτελείται από ένα ρυθμό περίπου 120 έως 160 παλμούς ανά λεπτό (αν και Ποικίλλει) με βάση μουσικά στοιχεία όπως αφρικανικά τύμπανα, χάλκινα, πιάνο, χορδή και παραδοσιακά το ακορντεόν, καθώς και μερικά στοιχεία μοναδικά για τη Δομινικανή Δημοκρατία, όπως τα tambora και güira.

Η μουσική της Salsa είχε μεγάλη δημοτικότητα στη χώρα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ο Δομινικανός ντόπιος Johnny Pacheco, δημιουργός του φημισμένου Fania All Stars, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διάδοση της μουσικής, και πιστώνεται επίσης για την εμφάνιση του όρου “Salsa”.

Το rock είναι επίσης δημοφιλής μεταξύ νεότερων και όχι τόσο νεότερων πλήθους της Δομινικανής Δημοκρατίας. Eπηρεάζεται από βρετανικό και αμερικανικό ροκ, αλλά έχει και τη δική του αίσθηση μοναδικού στυλ. Η σκηνή rock στη Δομινικανή Δημοκρατία ήταν πολύ ζωντανή τα τελευταία χρόνια, καλύπτοντας είδη rock, όπως pop rock, reggae / rock και punk. Υπάρχουν επίσης αρκετές υπόγειες συναυλίες metal που εμφανίζονται περιστασιακά κυρίως στις πόλεις Santo Domingo και Santiago.

Βachata

Η Bachata, μια μορφή μουσικής και χορού που προέρχεται από την ύπαιθρο και τις αγροτικές περιθωριακές συνοικίες της Δομινικανής Δημοκρατίας, έχει γίνει αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Τα θέματα του είναι συχνά ρομαντικά. Ιδιαίτερα διαδεδομένες είναι ιστορίες καρδιάς και θλίψης.

Kουζίνα

Η κουζίνα της Δομινικανής Δημοκρατίας αποτελείται κατά κύριο λόγο από ένα συνδυασμό ισπανικών, γηγενών Taíno και αφρικανικών επιρροών. Πολλά μεσογειακά πιάτα έχουν υιοθετηθεί στη Δομινικανή κουζίνα, όπως το “Quipe” που προέρχεται από το λιβανέζικο kibbeh. Η Δομινικανή κουζίνα μοιάζει με εκείνη άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής, εκείνων των γειτονικών νησιών του Πουέρτο Ρίκο και της Κούβας, κυρίως, αν και τα ονόματα των πιάτων διαφέρουν μερικές φορές.

Visual Arts

Η Δομινικανή τέχνη συνδέεται ίσως πιο συχνά με τα φωτεινά, ζωντανά χρώματα και τις εικόνες που πωλούνται σε κάθε κατάστημα τουριστικών δώρων σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο, η χώρα έχει μακρά ιστορία καλλιτεχνικής τέχνης που χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1800 όταν η χώρα έγινε ανεξάρτητη και ξεκίνησαν οι απαρχές μιας εθνικής σκηνής τέχνης. Ιστορικά, αυτή η εποχή επικεντρώθηκε σε εικόνες που συνδέονται με εθνική ανεξαρτησία, ιστορικές σκηνές, πορτρέτα, αλλά και τοπία και εικόνες νεκρή φύση.

Οι μορφές ζωγραφικής κυμαίνονταν μεταξύ του νεοκλασικισμού και του ρομαντισμού. Μεταξύ του 1920 και του 1940 η σκηνή της τέχνης επηρεάστηκε από στυλ ρεαλισμού και ιμπρεσιονισμού. Οι Δομινικανοί καλλιτέχνες επικεντρώνονταν στο σπάσιμο από τα προηγούμενα ακαδημαϊκά στυλ, προκειμένου να αναπτύξουν πιο ανεξάρτητες και μεμονωμένες μορφές.

Οι καλλιτέχνες της εποχής ήταν Celeste Woss y Gil (1890-1985), Jaime Colson (1901-1975), Yoryi O. Morel (1906-1979) και Darío Suro (1917-1997).

Festival

  Οι καρναβαλικοί εορτασμοί πραγματοποιούνται στη Δομινικανή Δημοκρατία κάθε Φεβρουάριο με παρελάσεις, χορό δρόμου, φεστιβάλ τροφίμων και μουσική. Οι εορταστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα και την εβδομάδα που προηγείται της Κυριακής του Πάσχα. Παραστάσεις, εκδηλώσεις ομορφιάς και διάφορα φεστιβάλ σε κάθε πόλη σε όλη τη χώρα γεμίζουν την εβδομάδα.

Τον Ιούνιο η χώρα γιορτάζει το Espíritu Santo για να τιμήσει την αφρικανική κληρονομιά του νησιού με εθνικά φεστιβάλ και αφρικανική μουσική.

Συναυλίες, χορευτικά συγκροτήματα, περίπτερα τέχνης και χειροτεχνίας και αρχιμάγειρες γιορτάζουν επίσης την Δομινικανή κληρονομιά με ένα ετήσιο πολιτιστικό φεστιβάλ στο Πουέρτο Πλάτα κάθε Ιούνιο. Το Fiesta Patria de la Restauración, ή η ημέρα αποκατάστασης, γιορτάζει την ημέρα της ανεξαρτησίας της Δομινικανής Δημοκρατίας από την Ισπανία, η οποία έλαβε χώρα το 1863. Οι εθνικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παραστάσεις, μουσικά φεστιβάλ, φεστιβάλ δρόμων και φεστιβάλ τροφίμων.

Αρχιτεκτονική

 Η αρχιτεκτονική στη Δομινικανή Δημοκρατία αντιπροσωπεύει ένα πολύπλοκο μείγμα διαφορετικών πολιτισμών. Η βαθιά επιρροή των ευρωπαίων αποίκων είναι η πιο εμφανής σε όλη τη χώρα. Χαρακτηρίζεται από περίτεχνα σχέδια και μπαρόκ δομές, το στυλ μπορεί να δει κανείς στην πρωτεύουσα του Santo Domingo, η οποία φιλοξενεί τον πρώτο καθεδρικό ναό, κάστρο, μοναστήρι και φρούριο σε όλη την Αμερική, που βρίσκεται στην αποικιακή ζώνη της πόλης. Περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Τα σχέδια μεταφέρουν τις βίλες και τα κτίρια σε όλη τη χώρα. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε κτίρια που περιέχουν εξωτερικό περίγραμμα γυψοσανίδας, αψιδωτές πόρτες και παράθυρα και κόκκινες κεραμοσκεπείς οροφές.

[Πηγές: wikipedia, culture of the Dominic Republic]

 

ΕΚΔΡΟΜΕΣ – ΤΑΞΙΔΙΑ

Newsletter