fbpx

 hanoi_the_sights

 

Μία ήσυχη χώρα, βγαλμένη από τα παραμύθια: Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, το Βιετνάμ δημιουργήθηκε από τον έρωτα ενός θαλάσσιου δράκου μίας πανέμορφης νεράιδας που ζούσε στο βουνό. Μαζί απέκτησαν 100 γιους, οι μισοί εκ των οποίων ακολούθησαν τον πατέρα τους στη θάλασσα, ενώ οι άλλοι μισοί τη μητέρα τους στα βουνά. Αυτά τα… μαγικά παιδιά θεωρούνται οι πρόγονοι των Βιετναμέζων και ακριβώς αυτός ο μύθος αποκαλύπτει στοιχεία της ποικιλομορφίας που αφορά τόσο στην φυσική ομορφιά του Βιετνάμ, όσο και στην πολιτισμική του ταυτότητα. Το Βιετνάμ, στην άκρη της χερσονήσου της Ινδοκίνας, είναι μία μακριά και στενή λωρίδα της, έκτασης 330 τ.χλμ., με περισσότερα από 3.000 χλμ. Ακτογραμμής. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 83 εκατομμύρια κατοίκους, τα τρία τέταρτα εκ των οποίων ζουν στην ύπαιθρο και τα δύο τρίτα ασχολούνται με τη γεωργία, Ο τουρισμός αναπτύσσεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια και πολλοί είναι οι επισκέπτες που έρχονται να ανακαλύψουν τις μαγευτικές εικόνες που κρύβει το Βιετνάμ. Από τις πλέον ασφαλείς χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, το Βιετνάμ ζει στους δικούς του παραδοσιακούς ρυθμούς: οι κάτοικοι του καλλιεργούν ρύζι στους απέραντους ορυζώνες, ψαρεύουν στα καταπράσινα νερά των εξωτικών ακτών, επιδίδονται σε χειροτεχνίες και πουλούν την κάθε λογής πραμάτεια τους στις μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας…

Πρωτεύουσα: Ανόι

Νόμισμα: Ντονγκ (χαλκός)

Επίσημη γλώσσα: Βιετναμέζικα και αγγλικά σε όλες τις τουριστικές περιοχές.

Διαφορά ώρας από την Ελλάδα: +5.

Γαστρονομία: Nem ran (Spring roll), Gio lua (Silky lean meat paste).

Κλίμα: Από το Βορρά ως το Νότο το κλίμα στο Βιετνάμ ποικίλλει σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Στα βόρεια της χώρας από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο ο καιρός είναι ήπιος και ξηρός, ενώ από τον Μάιο ως και τον Οκτώβριο είναι ζεστός και υγρός. Η κεντρική ακτή έχει το ίδιο πάνω κάτω κλίμα, με τον χειμερινό μουσώνα να φέρνει ήπιο και υγρό καιρό από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο. Στο Νότο έχει ζέστη και υγρασία καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου και ειδικότερα από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο, ενώ η περίοδος των βροχών διαρκεί από τον Μάιο ως τον Νοέμβριο.

Τι αξίζει να δείτε:

Hanoi

Hanoi-1

Είναι η πρωτεύουσα της χώρας και του πρώην Βορείου Βιετνάμ. Πανέμορφη και παραδοσιακή πόλη του 19ου αιώνα, με γραφικές γειτονιές, έχει χτιστεί στις όχθες της λίμνης Hoan Kiem. Δίπλα στην περιοχή της παλιάς αγοράς, το σκηνικό στην λίμνη είναι παραμυθένιο. Η παλιά πόλη παραμένει αναλλοίωτη από τον εκμοντερνισμό με στενά σοκάκια και μαγαζάκια από μια τέχνη ή επάγγελμα. Θα δείτε το δρόμο με τα μπαμπού, το δρόμο των υφασμάτων, των υαλικών, των μουσικών οργάνων, ακόμα και το δρόμο των φαρμακοποιών που παρασκευάζουν επιτόπου τις συνταγές. Σε κάθε μεριά της πόλης θα συναντήσετε Βιετναμέζες με τα χαρακτηριστικά στρόγγυλα καπέλα να πωλούν διάφορα εξωτικά φρούτα και λαχανικά. Αν σας ενδιαφέρουν περισσότερο τα ιστορικά μνημεία, τότε ανεβείτε σε ένα cyclo και πείτε του να σας πάει στο Ναό της Λογοτεχνίας (Van Mieu) ή στο Μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ. Υπάρχουν πολλές παλαιές παγόδες, όπως η παγόδα Ngoc Son στο νησάκι στη μέση της λίμνης Hoan Kiem, η παγόδα με το ένα πόδι Chua Mot Cot (one pillar pagoda) ή η Dien Huu Pagoda. Οι παγόδες περιβάλλονται συνήθως από μικρούς κήπους, ένα θαυμάσιο μέρος για να δείτε τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους να απολαμβάνουν τον περίπατο τους με τις οικογένειες τους. Το βράδυ μην αμελήσετε να δείτε την παράσταση με τις κούκλες μέσα στο νερό, το χαρακτηριστικό, παραδοσιακό κουκλοθέατρο.

Halong Bay

Halong-Bay

Το 1994 η Unesco την ανακήρυξε περιοχή Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Με περισσότερα από 3.000 νησάκια-βράχοι να καθρεπτίζονται στα καταπράσινα νερά, το Halong Bay είναι ένα από τα κλασικά τουριστικά αξιοθέατα του Βιετνάμ. Δεκάδες σπηλιές και στενά περάσματα κάνουν το τοπίο μοναδικό.

Hoi An

Silverland-Hotels-Spas-in-Ho-Chi-Minh-City-Hoi-An-02

Γραφική παραποτάμια πόλη, χαρακτηρισμένη ως Πολιτιστική Κληρονομιά από την Unesco, πρώην λιμάνι και κέντρο εμπορίου κατά τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα. Πρόκειται για μια πόλη όπου είχαν την έδρα τους πολλοί Κινέζοι, Ιάπωνες, και Πορτογάλοι έμποροι –ένα ζωντανό μουσείο αρχιτεκτονικής, με στενά δρομάκια, παραδοσιακά διώροφα ξύλινα σπίτια, παγόδες, γέφυρες και πλατείες. Τα ξύλινα «σπίτια των εμπόρων», οι γιαπωνέζικες παγόδες και αρχιτεκτονικά στοιχεία του παλαιού Κιότο, δίνουν στην πόλη ένα μοναδικό χαρακτήρα. Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στην περιοχή του Hoi An είναι ο αρχαιολογικός χώρος My Son από το Βασίλειο των Champa (2ος -15ος αιώνας). Ο αρχαιολογικός χώρος θεωρείται μαζί με το Angkor (Καμπότζη), την Ayuthaya(Ταϊλάνδη) και την Borobudur (Ιάβα) από τους πιο αξιόλογους της Ν.Α. Ασίας. Τα μνημεία βρίσκονται σε απόσταση περιπάτου το ένα από το άλλο. Αν και άντεξαν τόσους αιώνες, πολλά καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς των Αμερικάνων, αφού οι αντάρτες τα χρησιμοποιούσαν σαν καταφύγιο. Στην πόλη υπάρχουν εκατοντάδες μαγαζιά με ράφτες, όπου μπορείτε να φτιάξετε ρούχα κατά παραγγελία σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Μην παραλείψετε να κολυμπήσετε στην παραλία Cua Dai (5 χλμ. από το Hoi Ann) με λευκή άμμο και φοίνικες, από τις πιο ζεστές θάλασσες της Νότιας Κίνας.

Hue

Hue

ghj

Παλιά πρωτεύουσα του Βιετνάμ και τόπος όπου είναι θαμμένοι πολλοί από τους πρώην αυτοκράτορες Νγκουγιέν που κυβέρνησαν τη χώρα από το 1800 μέχρι το 1945. Τα παλάτια κατά μήκος του «αρωματισμένου ποταμού» (Perfume River) είναι σε καλή κατάσταση, με λίμνες και κήπους να τα περιβάλλουν. Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα είναι η Απαγορευμένη Πόλη (περιτοιχισμένη κατοικία του Αυτοκράτορα, 18ος αιώνας) και οι Τύμβοι της Δυναστείας των Nguyen. Οι τελευταίοι βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία σε αρκετή απόσταση από την πόλη (7 -16 χιλιόμετρα). Έχουν παρόμοια δομή και αρχιτεκτονική με κήπο, ναό, νεκρικό θάλαμο και νεκρή λίμνη (Tu Duc).

Saigon

 

Saigon
A new view of Saigon from a a new, currently unfinished tower called SaigonOne.

 

Πρωτεύουσα του πρώην νοτίου Βιετνάμ, με έντονη την αμερικανική και γαλλική επιρροή. Χαοτικές λεωφόροι, αρκετά μοντέρνα κτίρια, πάρκα και παγόδες, καθώς και διάφορα μουσεία που θυμίζουν την πρόσφατη ιστορία της χώρας. Μετονομάστηκε σε Χο Τσι Μινχ (Ho Chi Minh) προς τιμή του μεγάλου κομμουνιστή ηγέτη, μετά την επικράτηση των Βιετκόνγκ επί των δυνάμεων του νοτίου Βιετνάμ. Η υπέροχη αρχιτεκτονική της πόλης οφείλεται στα στοιχεία που άφησαν πίσω τους οι Γάλλοι. Σχεδόν σε κάθε δρόμο θα συναντήσετε κομψές πέτρινες επαύλεις με ψηλά παράθυρα.

Mekong Delta

Menkong

Στα νότια της Saigon, στο δέλτα του παταμού Mekong, όπου τα παρακλάδια του μεγάλου ποταμού εκβάλλουν στη θάλασσα της νότιας Κίνας σχηματίζοντας τα γονιμότερα εδάφη της χώρας, θα συναντήσετε τις κλασικές εικόνες του Βιετνάμ: Χωρικοί με τα κωνικά καπέλα σκυμμένοι σε καταπράσινες ορυζώνες, ψαράδες με το καλάμι στην άκρη της βάρκας, μαθήτριες με τις λευκές ao dai φορεσιές τους πάνω στα ποδήλατα. Ένας αληθινός παράδεισος φρούτων η περιοχή, με παπάγια, dragon fruit, durian, pomelos, longon και jackfruit. Μην παραλείψετε μία βόλτα στα κανάλια με τις ξύλινες μηχανοκίνητες πιρόγες.

Newsletter