Μπέργκεν: Η πόλη των 7 βουνών

Καταρράκτες, φιόρδ, φύση και πολύχρωμα ψαράδικα σπίτια. Όμως, δεν έχει ήλιο. Τι να κάνεις χωρίς ήλιο;

Τι;;;

Στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, όρεξη να ‘χεις να απολαμβάνεις εμπειρίες!

Ταξίδι στο Μπέργκεν της Νορβηγία. Το Μπέργκεν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλης της Νορβηγίας,  250.000 κατοίκων περίπου αλλά αντί μιας πολυσύχναστης μητρόπολης, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει έναν γραφικό, ήρεμο προορισμό με παραδοσιακά σπιτάκια. Με βουνά από τη μια του πλευρά και θάλασσα από την άλλη, η παλαιά προκυμαία του Μπέργκεν, το Μπρύγκεν, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ονομάζεται και «πόλη των επτά βουνών», όνομα που έδωσε ο θεατρικός συγγραφέας Λούντβιχ Χόλμπεργκ επηρεασμένος από τους επτά λόφους της Ρώμης.

ιδρύθηκε από το βασιλιά Όλαφ το 1070 και έγινε για λίγο πρωτεύουσα της Νορβηγίας. Σήμερα, είναι το επίκεντρο της πετρελαιοβιομηχανίας ενώ το λιμάνι είναι εξαιρετικά πολυσύχναστο και εμπορικό αφού φιλοξενεί από μικρά αλιευτικά έως μεγάλα κρουαζιερόπλοια.

Επίσης, απαγορεύονται οι διαφημιστικές πινακίδεςκαι αυτό είναι κάτι που της δίνει μια διαφορετικότητα. Τέλος, ένα από τα φιόρδ εισχωρεί μέσα στην πόλη και τη χωρίζει σε συνοικίες οι οποίες ενώνονται σε διάφορα σημεία με 7 γέφυρες.

Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις εκεί;

–      Να δοκιμάσεις καταπληκτικό μενού θαλασσινών στις ψαροταβέρνες του και ειδικά μύες, γαρίδες και ψαροκόκαλα(fiskesuppe) ή να αγοράσεις θαλασσινά στην περίφημη αγορά ψαριών του Μπέργκεν, δηλαδή στους πολλούς υπαίθριους πάγκους που πλαισιώνουν το λιμάνι. 

–      Να πάρεις το τελεφερίκ Fløibanen και να απολαύσεις σε 3 λεπτά υπέροχη θέα στα 319 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και από εκεί, να νοικιάσεις ποδήλατο για εξερεύνηση!

–      Να κάνεις πεζοπορία στα υπέροχα μονοπάτια των βουνών που περιβάλλουν την πόλη.

–      Να επισκεφτείς το μουσείο Kode , ένα από τα μεγαλύτερα στη Νορβηγία στο οποίο στεγάζεται και η μεγαλύτερη συλλογή έργων του Edvard Munch.

–      Να εξερευνήσεις τα κτίρια της UNESCO στο Bryggen.  Την παλιά αποβάθρα των Χανσεατών και τα πολύχρωμα ξύλινα κτίρια. Περιπλανήσου στα σοκάκια και θα είναι σαν να βρίσκεσαι σε ζωντανό μουσείο.  

–      Κάνε κρουαζιέρα στα φιόρδ με σημείο εκκίνησης το Mostraumen και 3ωρη ξενάγηση στην άγρια ζωή της φύσης και τους καταρράκτες.

Ότι εποχή και να πας εκεί ωστόσο, πάρε οπωσδήποτε ομπρέλα γιατί  το Μπέργκεν είναι ίσως η πιο βροχερή πόλη της Ευρώπης. Γραφικότητα, παράδοση, ιστορία και βροχή! To τέλειο σκηνικό για μια ανεπανάληπτη ταξιδιωτική εμπειρία!