Ξέρεις από… Μόσχα;

Μεγαλειώδης, επιβλητική, γοητευτική.. η Μόσχα συνδυάζει άψογα την ιστορία του χτες, την τέχνη και την αρχιτεκτονική με τη σύγχρονη ζωή. Τσέκαρε τι ξέρεις και τι όχι για τη μεγαλύτερη πρωτεύουσα της Ευρώπης.


– Η Μόσχα είναι η πρωτεύουσα της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο και η πιο πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Με περίπου 12.000.000 αποτελεί και την πατρίδα των περισσότερων εκατομμυριούχων του κόσμου.
– Για να πας χρειάζεται διαβατήριο, visa και ταξιδιωτικό voucher.
– Τα αδέσποτα σκυλιά στη Μόσχα έχουν μάθει να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και είναι εντελώς συνηθισμένο να τα συναντήσεις στο μετρό αφού καταλαβαίνουν μέχρι και την εκφώνηση των σταθμών από τα μεγάφωνα!
– Πολεοδομικά η πόλη εκτυλίσσεται σε ομόκεντρους κύκλους όπου θα δεις αρχιτεκτονικές διαφορές… παραδοσιακούς τρούλους ναών και νεοκλασικά κτίρια του 18ου – 19ου αι.
– Η πόλη αρχικά χτίστηκε πάνω σε επτά λόφους – σε έναν από αυτούς βρίσκεται το Κρεμλίνο, το σημείο αναφοράς της πόλης και αλλά και ολόκληρης της χώρας.
– Στην πόλη θα βρεις 300 μουσεία και πινακοθήκες. Συγκεκριμένα, η κρατική Πινακοθήκη Tretyakov ιδρύθηκε το 1892 από τον Ρώσο βιομήχανο Pavel Tretyakov. Σήμερα, συγκεντρώνει πάνω 100.000 έργα τέχνης ζωγραφικής, γλυπτικής και γραφικών τεχνών.
– Τη ρώσικη σαλάτα δεν την κάνουν ακριβώς όπως εδώ. Βάζουν λιγότερη μαγιονέζα και περισσότερα λαχανικά. Συνδύασέ την με το παραδοσιακό πιάτο, μοσχάρι Στρογγανόφ.
– Τη διάσημη κόκκινη πλατεία, απλά δε γίνεται να μην την επισκεφτείς. Πανέμορφη και επιβλητική, διαθέτει μνημεία όπως το Μαυσωλείο του Λένιν, το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο, ο Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου (το πιο πολυφωτογραφημένο μνημείο της Μόσχας με 8 διαφορετικές εκκλησίες, πολύχρωμα διακοσμημένους τρούλους και 400 εικόνες και τοιχογραφίες στο εσωτερικό του) και τα κόκκινα τείχη του Κρεμλίνου. Εκεί βρίσκεται και το εμπορικό κέντρο GUM το οποίο είναι πανάκριβο αφού διαθέτει τα πιο επώνυμα καταστήματα.
– Πίσω από τα κατακόκκινα ψηλά τείχη της γιγάντιας καστροπολιτείας του Κρεμλίνου, που είναι και το ιστορικό κέντρο της πόλης, θα βρεις 4 πολυτελή παλάτια, 4 καθεδρικούς ναούς, 20 πύργους, κήπους και μοναδικά μουσεία.
– Το φημισμένο θέατρο των πιο θρυλικών μπαλέτων στον κόσμο Μπολσόι είναι υπέροχο κι ακόμη κι αν δεν πας να δεις μια παράσταση, πρέπει να δεις το νεοκλασικό κτίριο και να ξεναγηθείς στην τεράστια κοκκινόχρυση αίθουσά του.
– Το Πάρκο Γκόρκι που διαθέτει rollercoasters, καρουζέλ και και σκοπευτήρια, café, εστιατόρια και θερινό σινεμά, διαθέτει μια τεχνητή λίμνη που μετατρέπεται σε ένα γιγάντιο παγοδρόμιο το χειμώνα.
– Το Μαυσωλείο Λένιν φυλάσσει το βαλσαμωμένο σώμα του Βλαντιμίρ Λένιν. Η είσοδος είναι δωρεάν.
– Το μετρό της πόλης είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα. Το πιο φιλοτεχνημένο μετρό του κόσμου διαθέτει 206 στάσεις που μοιάζουν με αληθινά έργα τέχνης. Μπαρόκ πολυέλαιοι, γλυπτά, μωσαϊκά οροφής, αγάλματα ή ψηφιδωτά του Στάλιν, του Λένιν ή του Μαρξ, πίνακες, κομμουνιστικά σύμβολα κ.ά. Σημείο αναφοράς ο σταθμός Komsomolskaya.
– Οι δρόμοι στη Μόσχα είναι τεράστιοι αυτοκινητόδρομοι χωρίς φανάρια για την αποφυγή κίνησης και πριν μπεις στο αυτοκίνητο βεβαιώσου ότι έχεις απόθεμα βενζίνης. Ο κόσμος κινείται στην πόλη μέσα από υπόγειες διαβάσεις. Ωστόσο αν θέλεις να περπατήσεις ο δρόμος Arbat με πολλά μαγαζιά και εστιατόρια ενδείκνυται για περατζάδα.
– Στη Μόσχα παράγεται σημαντικό ποσοστό του συνόλου των βιομηχανικών προϊόντων της χώρας και εδώ βρίσκονται εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων, ηλεκτρικών ειδών, χαρτιού, ρολογιών κ.ά.

Ακόμη κι αν βρεθείς για λίγο εκεί, μια βόλτα στην πόλη σε μεταφέρει σε άλλες εποχές και είναι μια ανεξάντλητη πηγή εκπλήξεων και γοητευτικών αντιθέσεων δίπλα στις όχθες του ποταμού Μόσχοβα. Καλές διαδρομές!