Η μαγεία στο ταξίδι

Δεν είναι τυχαίο το ότι όποιος την επισκεφτεί μία φορά, θέλει να την ξαναεπισκεφτεί. Η Ρώμη, είναι η πόλη που ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά… ειδικά αν τη δεις νύχτα. Είναι η πόλη που σε εμπνέει περισσότερο από καμία άλλη για την ιστορία, την κουλτούρα, τους ανθρώπους και τη γεύση της. Και είναι ικανή να φιλοξενήσει ταξιδιώτες κάθε είδους, από παρέες και οικογένειες μέχρι ερωτευμένα ζευγαράκια. Αν έχεις πάει, σίγουρα σου έχει αφήσει το σημάδι της και ξέρεις πολύ καλά τι εννοούμε. Ωστόσο, πέρα από τους τουριστικούς προορισμούς, τα μνημεία και τα υπέροχα αξιοθέατά της, η Ρώμη, κρύβει μικρούς μυστικούς θησαυρούς που μόνο αν αφεθείς και την αφήσεις να σε παρασύρει θα τους ανακαλύψεις.

Η Ρώμη, είναι η πόλη που ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά…

Δεν έχεις ζήσει λοιπόν τη Ρώμη όπως θα έπρεπε αν:

  1. Δεν έχεις απολαύσει gelatoitaliano, δηλαδή αυθεντικό ιταλικό παγωτό, σε χωνάκι, με χρωματιστά toppings, που θυμίζει κέρασμα σε παιδικό πάρτι, αγορασμένο από κάποιο μικρό κατάστημα σε ένα πλακόστρωτο του ιστορικού κέντρου, απόγευμα, στα διάσημα σκαλάκια της piazzadiSpagna.
  2. δεν έχεις περπατήσει στην πιο μαγευτική ταράτσα της Ρώμης στην περαντζάδα του Pincio, απαραιτήτως την ώρα του που δύει ο ήλιος για να θαυμάσεις από ψηλά τη θέα της αιώνιας πόλης και τις κορυφές των παραδοσιακών, αναλλοίωτων κτιρίων του ιστορικού κέντρου ως την piazzadelPopolo.
  3. δεν έχεις επισκεφτεί λίγο πιο πάνω τους κήπους της villaBorghese, μια υπέροχη διαδρομή ανάμεσα στα δέντρα και μονοπάτια
  4. δεν έχεις σταματήσει να θαυμάσεις τους πλανόδιους καλλιτέχνες, ζωγράφους και μουσικούς που επιδεικνύουν τα έργα τους εκείνη τη στιγμή στην piazzaNavonaκαι γιατί όχι; να αγοράσεις κάποιον πίνακα ή cd, πραγματικά συλλεκτικά αριστουργήματα που δε θα βρεις αλλού. 
  5. δεν έχεις επισκεφτεί την περιοχή Trastevere στη δυτική όχθη του ποταμού Τίβερη, όπου οι κάτοικοι αποκαλούν τους εαυτούς τους «πραγματικούς Ρωμαίους» και είναι γεμάτη αυθεντικές πιτσαρίες και εστιατόρια.
  6. δεν έχεις βολτάρει στη ForumRomanum, δηλαδή στη ρωμαϊκή αγορά, που βρίσκεται ανάμεσα στο Καπιτώλιο και το Κολοσσαίο για να μυηθείς στα μυστικά των αρχαίων ερειπίων της πάλαι πότε δοξασμένης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας
  7. δεν έχεις απολαύσει ένα αυθεντικό cappuccino αμέσως μετά σε κάποιο από τα πολλά καφέ του δρόμου με θέα το Κολοσσαίο.

Τέλος, αν ..

  • δεν έχεις χαθεί στα πλακόστρωτα του ιστορικού κέντρου νύχτα… συνεπαρμένος από τα αμέτρητα σιντριβάνια και με φόντο το πορτοκαλί ζεστό φως που βγαίνει από τις απλίκες στους τοίχους των κτιρίων και μοιάζει σαν να είναι όλη η πόλη λουσμένη με ένα μαγικό, σχεδόν ονειρικό φως…

Στη Ρώμη, η ζωή κυλάει γλυκά… και όσοι δώσουν λίγο χρόνο για να την αφουγκραστούν και να  τη νιώσουν, θα καταλάβουν πλήρως τον ορισμό της dolcevita.